Oproep aan volgend kabinet: ‘Prioriteer op ouderenzorg’

  • 10 juli 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgende geeft cliënt in verpleeghuis eten

Het volgende kabinet moet investeren in de ouderenzorg en daar enorme spoed achter zetten. “Het is nu al vijf over twaalf. Kwetsbare zieke ouderen kunnen het verpleeghuis niet in als dat nodig is omdat er een tekort aan plekken is. Ook in de wijkverpleging zijn de problemen groot. De vergrijzing gaat zó snel. Het vorige kabinet heeft al wel dingen in gang gezet, maar het moet sneller willen we de crisis keren”, reageert V&VN-voorzitter Bianca Buurman op de val van het kabinet-Rutte IV afgelopen vrijdag.

De ouderenzorg en het personeelstekort in de zorg vormen een hoofdpijndossier dat als eerste door de politieke partijen moet worden opgepakt, vindt Buurman. “Bij mensen met dementie die nog thuis wonen, lukt het ook vaak niet meer om daar de benodigde hoeveelheid zorg voor te regelen. Vaak moet er eerst iets ergs gebeuren wil je een plekje in het ziekenhuis of verpleeghuis kunnen krijgen.”

Buurman vindt het onbestaanbaar als de ogen nu alleen worden gericht op hoofdpijndossiers die stil komen te liggen, zoals het stikstofprobleem, de vertraagde woningbouw of de migratie. “Minstens zo urgent is de ouderenzorg, dat onderwerp mág niet ondergesneeuwd raken. Iedereen wil toch dat zijn of haar moeder een goede oude dag beleeft, waarin er naar je om wordt gekeken.”

Politieke partijen zouden campagne moeten gaan voeren op ouderenzorg, vindt Buurman. “Er is al een kentering gezet in de zorg waarin de zorgprofessionals anders gaan werken. Waarbij de nadruk op preventie en meer digitale zorg komt en waarbij ouderen langer thuis kunnen wonen. Maar om dat mogelijk te maken zijn wel flinke investeringen nodig, onder andere om  het vak aantrekkelijk te maken en het ook in praktijk te laten werken. Wij denken daar graag over mee en onze leden -de verpleegkundigen, de verpleegkundig specialisten én de verzorgenden- hebben daar ideeën over. Bezuinigingen zijn wat V&VN betreft niet aan de orde.”

Buurman benadrukt dat de ouderenzorg sneller dan we denken een nóg groter probleem wordt als er niet snel wordt doorgepakt. “Het aantal 65-plussers neemt tot 2040 toe met 40 procent en het aantal 80-plussers verdubbelt. En het tekort aan zorgprofessionals zal blijven. De ouderenzorg is niet een probleem van alleen de verpleegkundigen, de verzorgenden en de verpleegkundig specialisten, maar ook van werkgevers en mantelzorgers. Iedereen zal mee moeten helpen. Een groot maatschappelijk probleem kun je alleen aanpakken door samen te werken.”

Ouderswordenincijfers
Deze illustratie komt uit het V&VN Magazine 'Ouder Worden', gepubliceerd in december 2022

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)