Op Google raakte ik verstrikt in alle informatie

  • 9 januari 2018
  • Nieuwsbericht
  • M&G Wijkverpleegkundigen
20180109 Toolbox Wijkverpleging

<strong>Wijkverpleegkundigen hebben behoefte om op een gemakkelijke manier wetenschappelijk onderbouwde informatie voor hun cliënt te vinden. Online is veel informatie beschikbaar van dementie, wondzorg tot incontinentie. Maar is het betrouwbare informatie? En wie heeft de informatie online gezet? In de toolbox voor wijkverpleegkundigen heeft V&VN in samenwerking met VWS, wetenschappelijke onderbouwde informatie voor wijkverpleegkundigen verzameld. Elsbeth (50), wijkverpleegkundige in Heerenveen zit in het testpanel en geeft aan waarom ze behoefte heeft aan deze database.

‘De toolbox bespaart me tijd’

‘Als student heb je een mooie database van je opleiding tot je beschikking. Eenmaal aan het werk moet je alle informatie zelf paraat hebben. Je hebt als wijkverpleegkundige veel kennis, maar soms is het heel prettig om voor, na of tijdens een gesprek met de cliënt research te doen. Vroeger zocht ik via Google naar een bepaalde richtlijn over een ziektebeeld. Tijdens het zoeken raakte ik langzaam verstrikt in de hoeveelheid informatie. Vaak wist ik niet welke bron betrouwbaar was. Met deze toolbox kan ik nu veel gerichter zoeken. Ik zie de toolbox als een hulpmiddel. Ik hoef maar op een plek naar informatie te zoeken en dat bespaart me veel tijd.’

Wetenschappelijk bewijs voor de cliënt

Elsbeth geeft aan dat ze de toolbox in de praktijk vooral wil gebruiken om met een cliënt vooruit te kijken. ‘Als wijkverpleegkundige word ik vaak bij een actueel probleem betrokken. Veel liever ben ik eerder betrokken om zo preventief te werk te kunnen gaan. Het liefst zou ik bijvoorbeeld naast de huisarts willen zitten om zo samen kwetsbare doelgroepen in beeld te brengen. Ik zie de database als een stap in die richting. Zo kijk ik bij een cliënt met MS naar het lange termijn ziektebeeld. Ik weet dat iemand met MS steeds minder mobiel wordt. In de toolbox zoek ik dan naar meer informatie over bijvoorbeeld decubitus. Op die manier kan ik beter inspelen op potentiële problemen en deze hopelijk ook voorkomen.' Elsbeth geeft ook aan dat ze het heel prettig vindt om met de cliënt in gesprek te gaan en aan te geven dat haar aanpak gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Huber Positieve Gezondheid

Meer weten over de Toolbox?

Klik hier voor de toolbox. De toolbox is een initiatief van V&VN in samenwerking met VWS. Met input uit de praktijk van een tiental wijkverpleegkundigen is de toolbox opgezet. De toolbox kan worden ingezet bij het verzamelen van gegevens, de eerste fase van het verpleegkundig proces, om te komen tot een verpleegkundige diagnose. Ook kunnen de hulpmiddelen uit de toolbox worden gebruikt bij het herindiceren of evalueren van zorg.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)