Onterecht gedoe over jouw indicatie? Meld het ons

  • 13 februari 2019
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleging_computer

Bij V&VN komen signalen binnen uit de wijkverpleging dat zorgverzekeraars de indicaties van ongecontracteerde zorgaanbieders in twijfel trekken, naar beneden bijstellen of afwijzen zonder een duidelijke motivatie. Dat gebeurt ook bij indicaties in het kader van een PGB. We horen van sommige wijkverpleegkundigen dat er vervolgens geen goed overleg mogelijk is of dat er redenen worden opgegeven die niets te maken hebben met de inhoud van zorg. Ook horen we dat indicaties worden beoordeeld door mensen zonder een verpleegkundige achtergrond – soms studenten – terwijl de afspraak is dat een verpleegkundig adviseur indicaties bekijkt.

Marjolein Zilverentant, voorzitter van de vakgroep wijkverpleegkundigen van V&VN: “Indiceren is bij uitstek het domein van wijkverpleegkundigen. Zij analyseren de situatie waarin de cliënt zich bevindt en komen op basis daarvan tot een onderbouwde indicatie. Goede zorg vraagt om samenwerking, transparantie en onderling vertrouwen. Een indicatie in twijfel trekken zonder reden of zonder dat er overleg mogelijk is, is niet wat we hebben afgesproken. Wij zijn de experts, wij zijn de inhoudelijk professionals.”

Oproep: deel je goede en vervelende ervaringen

V&VN gaat op korte termijn om tafel met Zorgverzekeraars Nederland en roept (ongecontracteerde) wijkverpleegkundigen op hun ervaringen met ons te delen. Aanleiding zijn de negatieve signalen, maar we horen juist ook graag waar de samenwerking góed verloopt. Wij verzamelen de voorbeelden en zullen die betrekken bij het gesprek. Beschrijf kort om welk soort indicatie het ging, bij welke verzekeraar en wat er mee gebeurde. Vanzelfsprekend kun je er op rekenen dat wij geen persoonlijke of herkenbare gegevens zullen delen. Deel je ervaring via wijk.mgz@venvn.nl.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)