Omdenken centraal tijdens V&VN Congres 2023

  • 9 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
07 Bianca Aan Het Woord
V&VN-voorzitter Bianca Buurman

Verbeter en verander de zorg, en begin daar zelf mee.” Met deze woorden openden V&VN-adviseurs Nadia van den Berg en Gerda van Brummelen het programma van het V&VN Congres ‘Omdenken’ in congrescentrum de ReeHorst in Ede, waar donderdag 9 november ruim 400 V&VN-leden naartoe waren gekomen.

“Omdenken is een positieve grondhouding waarbij je oplossingen probeert te bedenken. Ja, er zijn te weinig verpleegkundigen en verzorgenden. Het lijkt een halfleeg glas. Maar met omdenken kunnen we er wellicht een vol, bruisend champagneglas van maken”, aldus Nadia.

Door vragen te stellen aan de leden in de zaal, bleken slechts twee van hen korter dan twee jaar in de zorg te werken. “Applaus voor deze twee. Dat betekent dat ze ná de corona-epidemie hebben gekozen voor de zorg”, zei Nadia.

Voor alle congresgangers was een app geactiveerd, waarbij de leden werd opgeroepen om vóór het eind van de dag minstens twee leden aan zijn of haar netwerk toe te voegen.

Na de opening volgde een programma waarin diverse deskundigen uit de doeken deden hoe er kan worden omgedacht. Oftewel, hoe de uitdagingen in de zorg kunnen worden omgezet in kansen voor de zorgprofessional, de collega’s en de zorgvrager.

Infuuspomp met microchip

Zo nam bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg Anne Marie Weggelaar de leden mee in belangrijke technologische en sociale innovaties en legde zij uit hoe die van invloed kunnen zijn op de verpleegkundige zorg in de (nabije) toekomst. “Hoe fantastisch zou het zijn als alle infuuspompen een microchip hebben en dat je op je tablet of telefoon kunt zien waar de infuuspomp staat? Nooit meer zoeken, scheelt veel tijd.”

Programmamanager Digitale Vaardigheden Suzanne Verheijden benadrukte hoeveel er kan worden bereikt als iederéén in de zorg digivaardig wordt. “Als we allemaal een tandje digivaardiger worden, komen we al zoveel verder. Maar probeer het positief aan te vliegen. Zeg niet dat iemand digibeet is, maar een digitale starter. En geef de mogelijkheid om de zorgverlener te scholen, op meerdere manieren. De een wil een uitgeprinte handleiding en de ander wil in een groepje les krijgen over digitale vaardigheden.”

Verheijden zei ook dat er nergens méér dan in de zorg sprake is van het afschuifsysteem. “En zo herken je ook de digitale starter. Dat is iemand die nét zijn bril niet bij zich heeft, die vindt dat de ander beter kan typen en dat collega X zo goed een Word-bestand in een pdf kan veranderen. Help deze digitale starter!”

Per stuk verpakte plakjes kaas

V&VN-Voorzitter Bianca Buurman borduurde voort op het belang van digitalisering en het toepassen van innovaties in de zorg. Ook peilde ze in de zaal of verpleegkundigen en verzorgenden het onderwerp verduurzaming belangrijk vinden. Verreweg de meeste aanwezige leden lieten weten duurzaamheid hoog op de zorgagenda te willen. Vanuit de zaal kwam meteen het voorbeeld van de per stuk verpakte plakjes kaas die aan patiënten en cliënten worden uitgedeeld.

Het ochtendprogramma eindigde met bestuursleden van V&VN-afdeling Verzorgenden die vertelden in de afgelopen jaren hard te hebben gewerkt aan de beeldvorming van de verzorgende IG. Bestuurslid Angelique Hol: “We zijn niet ‘maar’ verzorgenden. We zijn verzorgenden IG. Punt.”

Wat betekent omdenken voor de V&VN-leden?

Regieverpleegkundigen urologie/gynaecologie Gerdine van der Spek (38) en Enneline Oskam (33) zijn beiden werkzaam in het Alrijne Ziekenhuis. “Digitalisering en duurzaamheid zijn speerpunten op onze afdeling. Echt heel fijn dat V&VN deze onderwerpen ook agendeert.

“Per november zijn we de plastic bekers gaan scheiden van het andere afval. De jongere verpleegkundigen proberen we bewust te maken wanneer je nu wel of niet handschoenen aantrekt. Dat gebeurt nog te vaak.

“Omdenken is echt een goed thema. Op de afdeling zijn we van glazen urinalen overgegaan op kartonnen urinalen. In het begin zei iedereen: dat kan echt niet hoor, in karton plassen. Maar inmiddels is de gewenning daar. In ons jaarplan 2024 besteden we veel aandacht aan digitalisering. We willen instructiefilmpjes maken over hoe er moet worden omgegaan met nieuwe apparaten, bijvoorbeeld een blaasinhoudmeter.”

13 O Gerdine Gestr Enneline
Enneline Roskam (links) en Gerdine van der Spek

Transferverpleegkundigen Hanneke Oomen (48) en Ely Verhoeven (59) van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn vooral op het digitaliseringsonderwerp afgekomen. Ely: “Hoewel duurzaamheid en lifestyle ook hoog op de agenda staan in ons ziekenhuis. Er staat overal fruit, het restaurant biedt alternatieven en de papieren en plastic bekers zijn mokken geworden.”

Hanneke vertelt dat transferverpleegkundigen eigenlijk meer een kantoorfunctie hebben. “En als er dan digitaal wat verandert, willen we dat eigenlijk stap voor stap uitgelegd krijgen in een printje. Ook hebben we de indruk dat het op de verpleegafdeling, en soms ook bij de transferverpleegkundigen, nog niet echt duidelijk is wat er met digitale middelen thuis allemaal mogelijk is.”

15 G Hanneke En Ely
Hanneke Oomen (links) en Ely Verhoeven

Jean-Pierre de Breed (60) zit bij de Nationale Zorgreserve. “Ik ben jaren werkzaam geweest als verzorgende en nu ben ik buschauffeur. Maar als er een flink norovirus of een ander virus uitbreekt, kunnen ze op me rekenen. Ik ben naar dit congres en de workshops gekomen omdat het over digitalisering gaat. Ik wil kijken of ik eigenlijk nog wel mee zou kunnen komen, mocht er een beroep op me worden gedaan.”

14 Jean Prierre
Jean-Pierre de Breed
12 VR Bril
Met de VR-bril op huisbezoek

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd