Nynke Boonstra eerste verpleegkundig specialist in Nederland die hoogleraar wordt

  • 2 maart 2022
  • Interview
  • V&VN Algemeen
Nynke Boonstra - foto van Friso Bruins
Foto © Friso Bruins

Verpleegkundig specialist Nynke Boonstra werd onlangs benoemd tot hoogleraar Verpleegkunde in de Geestelijke Gezondheidszorg, verbonden aan het UMC Utrecht. Ze is de eerste ‘VS’ op een Nederlandse leerstoel, maar ze rekent erop dat ze niet de laatste zal zijn. “Voor de verdere ontwikkeling van ons vak is het cruciaal dat meer verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zich op wetenschappelijk niveau gaan bezighouden.”

De leerstoel die Boonstra bekleedt, concentreert zich op het vakgebied waarin ze zich al jaren begeeft: de GGZ. “Nadat ik mijn hbo-v had afgerond, kwam ik bij toeval in deze hoek van de zorg terecht. In de instelling waar ik werkte, zat een patiënt die ik kende uit mijn omgeving en kampte met psychoses. Daarmee was mijn belangstelling gewekt: waarom is de ene persoon vatbaar voor psychose en de andere niet. Of veel minder?”

Herstel en veerkracht

Boonstra combineerde haar werk als verpleegkundige in de GGZ met een studie verplegingswetenschappen, werd verpleegkundig specialist en lector bij hogeschool NHL Stenden - in het noorden van het land. Haar onderzoek concentreert zich vooral op herstel en veerkracht van bijvoorbeeld mensen met een psychoses. “Dat is helemaal in lijn van een lectoraat waarin praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd om de zorg te verbeteren en wat dus meteen terugslaat op de praktijk.”

Het hoogleraarschap wordt verdiepender dan het lectoraat. “Het geeft me de mogelijkheid zelf promovendi aan te brengen en plaatst me dichterbij verplegingswetenschappen, dat is geconcentreerd rond het UMC. Dat vind ik ook mooi omdat ik die opleiding wat meer kan vervlechten met de GGZ, want dat verdient mijn werkveld wel.”

Als we verder willen komen als beroepsgroep, dan moeten we ook zelf zorgen voor de verdieping van ons vakgebied.

Daarnaast hoopt ze de weg vrij te maken voor meer verpleegkundig specialisten ggz en verplegingswetenschappers in de wereld van de wetenschap. “Als we verder willen komen als beroepsgroep, dan moeten we ook zelf zorgen voor de verdieping van ons vakgebied. Promovendi die ik begeleid of waarmee ik samenwerk zijn vaker (basis)arts of psycholoog, maar zelden verpleegkundige of verpleegkundig specialist.”

Beroepsgroep met expertise

Dat heeft deels te maken met de beroepsgroep zelf. “In de zorg zijn we heel erg van het ‘wij’. Ga je een verdiepend traject in, dan stap je een beetje uit het collectief. Dat vinden verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten spannend, maar dat is nergens voor nodig. We zijn een beroepsgroep met expertise die anderen niet hebben.”

Collega’s reageren bovendien enthousiast, merkte Boonstra. Zelf had ze niet echt stilgestaan bij het feit dat ze de eerste verpleegkundig specialist is in Nederland die een leerstoel bekleedt, tot het UMC en de opleidingsinstelling GGZ-VS erop wezen. “Ik ben eigenlijk altijd aan het pionieren geweest. Ik was net twintig toen ik mijn hbo-v opleiding voltooide en er dienden zich steeds kansen aan om verder te groeien. In de GGZ en in de wetenschap. De stroom reacties die nu van vakgenoten komt is enorm. Bloemen, kaartjes, mails. Soms van mensen die ik helemaal niet ken. Dus het maakt iets los en dat is mooi.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)