Nieuwe cao gehandicaptenzorg afgesloten

  • 28 juni 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
51A3089

Voor de 200.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg hebben de vakbonden een nieuwe cao afgesloten. De lonen gaan vanaf september omhoog. V&VN-voorzitter Bianca Buurman is blij dat - na de eerdere cao-akkoorden in de ziekenhuizen, de verpleeghuizen, de verzorgingshuizen en de wijkverpleging - verbeteringen worden doorgevoerd. “Het is cruciaal dat er goede afspraken over beloning worden gemaakt. Maar het is van belang dat er in álle sectoren sprake is van een ruimhartige loonontwikkeling.”

In de nieuwe cao gehandicaptenzorg wordt een protocol toegevoegd dat grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer moet terugdringen. Dit om zorgprofessionals tijdens het werk te beschermen tegen pesten, agressie, intimidatie of discriminatie.

Voor de ggz zijn eerder in de maand juni aanvullende afspraken gemaakt vanwege de inflatie. De nieuwe cao voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de wijkverpleging geldt voor 450.000 personen. Naast een loonsverhoging zijn er ook andere verbeteringen. Ook hebben de vakbonden en werkgevers afgesproken dat personeel in vaste dienst voorrang op zzp’ers krijgt bij de invulling van roosters. Buurman: “Continuïteit is belangrijk in de thuiszorg, wijk en verpleeghuiszorg. Cliënten vinden het fijn om dezelfde gezichten te zien. Dat laat onverlet dat het fijn is dat zzp’ers een belangrijke bijdrage leveren en soms heel goed urgente zorgvragen oplossen.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd