Nieuw testbeleid: óók voor verpleegkundigen en verzorgenden buiten ziekenhuis

  • 31 maart 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Coronavirus Bloedonderzoek / test

Vanaf maandag 6 april wordt het beleid: verpleegkundigen en verzorgenden die werkzaam zijn buiten het ziekenhuis en klachten hebben, worden getest op het coronavirus. Dat maakte minister De Jonge (VWS) zojuist bekend op een persconferentie.

Binnen enkele weken moet het aantal tests zijn verviervoudigd. De Jonge: “We doen nu 4.000 tests per dag en we gaan naar 17.500 per dag. We beginnen bij de zorgmedewerkers die klachten hebben die lijken op het coronavirus.”

De Jonge zegt dat het mogelijk moet zijn om daarna naar 29.000 tests per dag te gaan. Dan kunnen ook mensen buiten de zorg getest worden. Als er meer getest wordt, kunnen de maatregelen rond het coronavirus nog meer aangepast worden en kan vastgesteld worden of er groepsimmuniteit optreedt, aldus minister De Jonge.  

V&VN vindt het belangrijk dat we veel meer gaan testen in Nederland en is blij met de maatregel van VWS. We krijgen veel meldingen binnen van verpleegkundigen en verzorgenden die zich grote zorgen maken over het tekort aan tests en beschermende middelen. “Het geeft zoveel onzekerheid dat je niet precies weet wat je hebt”, zegt een wijkverpleegkundige over het gebrek aan tests. Die signalen geeft V&VN door aan de partijen die er iets aan kunnen doen. Blijf dus vooral je zorgen en dilemma’s melden.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)