Nieuw: 6 belangrijke richtlijnen voor goede zorg tijdens de coronacrisis

  • 20 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen

Om verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten te ondersteunen bij hun werk in tijden van corona worden veel nieuwe richtlijnen ontwikkeld. Bestaande richtlijnen worden regelmatig voorzien van een update, zodat ze aansluiten bij de laatste ontwikkelingen. Ook de afgelopen dagen zijn er weer nieuwe richtlijnen gepubliceerd waar leden van V&VN aan hebben meegewerkt. Van een richtlijn voor mantelzorgondersteuning tot een leidraad over de nazorg voor IC-patiënten. De belangrijkste nieuwe documenten op een rij. 

1. Aangepast: richtlijn Testbeleid zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis
Waar de verschillende sectoren buiten het ziekenhuis voorheen allemaal een eigen testbeleid voor zorgmedewerkers hadden, heeft het RIVM nu één testbeleid geformuleerd voor alle zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis. Je komt hier nu in aanmerking voor een test als je:

  • Direct contact hebt met patiënten/cliënten (je voert werkzaamheden uit die op minder dan 1,5 meter afstand van de patiënt/cliënt plaatsvinden)
  • Minimaal 24 uur hoest en/of neusverkouden bent en/of koorts hebt

Werk je met lichamelijk kwetsbare of oudere patiënten? Dan heeft jouw test prioriteit. 

Denk jij dat je getest moet worden? Neem contact op met je werkgever voor de procedure rondom testen. De manier waarop het testen is geregeld, verschilt namelijk per regio. Je huisarts of de bedrijfsarts kan je een indicatie geven voor een coronatest bij de GGD en kan jou vervolgens aanmelden. 

Kom jij in aanmerking om getest te worden, maar ervaar je knelpunten? Zijn er niet genoeg testen voor jou en je collega’s? Of loop je ergens anders tegenaan? Laat het ons weten via het meldpunt.

2. Nieuw: leidraad thuisbehandeling versus verwijzen naar het ziekenhuis bij oudere patiënt met (verdenking op) corona
De Federatie Medisch Specialisten heeft een leidraad gemaakt die je kan helpen bij het inschatten van de beste behandeling en keuzes voor kwetsbare ouderen, rekening houdend met het beloop van infectie met het coronavirus. Door de coronacrisis is het nóg belangrijker om na te denken over waar een patiënt met (verdenking op) corona baat bij heeft. Is een eventuele IC-opname wenselijk? Of kiest een patiënt ervoor om thuis te blijven en is er bijvoorbeeld behoefte aan een palliatieve behandeling? De leidraad ondersteunt bij dit soort beslissingen.

3. Nieuw: leidraad voor verwijzing van een volwassen patiënt met een verstandelijke beperking en (verdenking op) corona
De Nederlandse vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten heeft een leidraad  ontwikkeld die jou kan ondersteunen bij het verwijzen en behandelen van volwassenen met een verstandelijke beperking en (verdenking op) corona. 

De leidraad gaat over besluitvorming rondom de verschillende behandelopties. Wanneer wordt er – samen met de patiënt en zijn wettelijke vertegenwoordiger/naasten - voor welke behandeling gekozen? De gezondheidssituatie van de patiënt is hierbij leidend. Houd rekening met de ziektegeschiedenis van de patiënt, zijn uitgangssituatie en de behandelmogelijkheden. 

4. Nieuw: leidraad palliatieve sedatie bij tekort aan medicatie en/of pompen in de coronacrisis
Palliatieve Zorg Nederland heeft samen met experts in de palliatieve zorg een leidraad gemaakt over de inzet van continue palliatieve sedatie in tijden van de coronacrisis. De beschikbaarheid van sedativa en pompen staat onder druk. Deze leidraad doet daarom voorstellen voor bewust gebruik. 
Dankzij de tabel en de flow-chart, die in de leidraad te vinden zijn, kun je zien welke stapsgewijze inzet het meest geschikt is. 

5. Nieuw: leidraad nazorg voor IC-patiënten met corona
Hoe ziet het optimale nazorgtraject eruit voor coronapatiënten en hun naasten? Dat lees je in de leidraad van de Federatie Medisch Specialisten. In deze leidraad wordt ingegaan op de verschillende revalidatietrajecten en wanneer welk traject het meest passend is. In de leidraad wordt ook aandacht besteed aan het ‘Post Intensive Care Syndroom’.  

6. Nieuw: richtlijn mantelzorgondersteuning
In deze richtlijn lees je hoe je passende ondersteuning kan bieden aan mantelzorgers, zodat zij de ondersteuning voor kwetsbare patiënten ook in deze tijd kunnen volhouden. Op deze manier kunnen kwetsbare patiënten zo lang en zo goed mogelijk thuis blijven. Er is ook aandacht voor ondersteuning van mantelzorgers die zelf in een risicogroep vallen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.