Minister Bruins: Wet BIG II na de zomer naar Tweede Kamer

  • 4 juli 2017
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Ziekenhuis_Arbeidsmarktbrief

<strong>Minister Bruins van Medische Zorg stuurt het wetsvoorstel BIG II en de overgangsregeling beroepsprofielen na de zomer naar de Tweede Kamer. Dit zei Bruins afgelopen dinsdag tijdens een debat met Tweede Kamerleden over de arbeidsmarkt in de zorg. Kijk dat debat hier terug.

De minister kreeg van de woordvoerders van D66, PvdA, GroenLinks en SP veel vragen over de overgangsregeling. Kan die nog worden aangepast, bijvoorbeeld als het gaat om verpleegkundigen met een inservice of MBO diploma met een aanvullende verpleegkundige vervolgopleiding van voor 2003? Minister Bruins zei dat hij deze vraag kende en ook gekregen had van een drietal verpleegkundigen met wie hij eerder deze week sprak. Bruins denkt dat de kans op aanpassingen heel klein is, omdat alle partijen die hem over zijn besluit geadviseerd hebben daarmee akkoord moeten gaan. Bruins: "Dit vraagstuk loopt al tientallen jaren, om op het laatst nog verandering door te voeren waar alle partijen mee akkoord gaan is uiterst klein."

Bruins kondigde aan de komende tijd in gesprek te gaan met verpleegkundigen over de uitwerking van de overgangsregeling, bijvoorbeeld over de aanvullende scholing. De minister erkende namelijk dat er veel vragen en zorgen zijn en dat hij die zo snel mogelijk wil wegnemen. Bruins benadrukte dat de beroepsprofielen belangrijk zijn en dat functiedifferentiatie moet worden doorgevoerd.

Lees ook het verslag op Nursing met daarin het Twitter-verslag van Friso Ramaekers, lid van V&VN’s Ledenraad.

Volgende politieke stappen

De woordvoerders zorg in de Tweede Kamer gaan in een schriftelijk overleg vragen stellen aan de minister over de overgangsregeling. De minister heeft vermoedelijk enkele weken nodig om die vragen te beantwoorden. Die kunnen we dus aan het einde van de zomer verwachten. De minister verwacht ook dat hij de concept-overgangsregeling (zijn brief van 5 juni schetst de hoofdlijnen van de overgangsregeling) na de zomer naar de Tweede Kamer zal sturen. Vervolgens zal de Kamer daarover met de minister debatteren. De minister heeft beloofd tot die tijd geen onomkeerbare stappen te zetten. De inwerkingtreding van de wet BIG II is op zijn vroegst op 1 juli 2020.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)