Militair verpleegkundigen geven noodhulp op Sint Maarten

  • 11 september 2017
  • Nieuwsbericht
  • Militaire Verpleegkunde en Verzorging

Grote ravage nadat orkaan Irma over Sint Maarten raasde. Niet alleen de ‘gewone’ Nederlandse militairen, maar ook een groep militair verpleegkundigen biedt op dit moment noodhulp aan de bevolking op Sint Maarten. Zij zijn getraind om trauma zorg te bieden in een crisisgebied. Rick Ravensburg, militair verpleegkundige en voorzitter van de afdeling V&VN Militaire Verpleegkunde en Verzorging, geeft een inkijkje in het werk van deze militair verpleegkundigen.

“De meeste verpleegkundigen zijn slechts een paar uur van tevoren geïnformeerd over de reis naar Sint Maarten. Kort daarna zitten ze al in het vliegtuig, maar daar zijn ze gelukkig op getraind. Ze zijn altijd klaar om direct zorg te verlenen in een crisisgebied. We trainen bijvoorbeeld door middel van de zogenaamde ‘Disaster Relief Exercise’. Daarbij bootsen we een situatie zoals een orkaan na in samenwerking met het Rode Kruis, de ambulance en de politie. We zetten momenteel volledig in op het verlenen van noodhulp, totdat de orde hersteld is en er weer voldoende eten en drinken beschikbaar is. De meest zwaargewonde bewoners zijn al geëvacueerd naar Curaçao en worden daar verder behandeld. De anderen worden verzorgd in samenwerking met het ziekenhuis van Sint Maarten. Ik begreep dat dit ziekenhuis nog redelijk in tact is, maar grote delen van het eiland zijn verwoest.”

Ambulance op je rug

Om noodhulp te kunnen verlenen worden de militair verpleegkundigen met een Hercules vliegtuig vervoerd. De militair verpleegkundigen zijn duidelijk te herkennen. Naast hun militaire uitrusting dragen zij een duidelijk zichtbare band met daarop een rood kruis. Elke verpleegkundige beschikt bovendien over een eigen rugzak met alle medische middelen die zij nodig hebben. “Bij defensie zeggen we altijd “de ambulance op je rug”. Met deze materialen kan een militair verpleegkundige direct aan het werk. En dat zijn lange dagen. Hulp is dag en nacht nodig. Ook weten de militair verpleegkundigen nog niet wanneer ze naar huis kunnen. Pas zodra de situatie is verbeterd is de missie afgelopen.

Non-stop hulp bieden

In 1995 heb ik ook noodhulp verleend nadat orkaan Luis het eiland Sint Maarten trof. Destijds heb ik bijna 16 dagen non-stop aaneen gewerkt. De situatie van mijn uitzending is een beetje vergelijkbaar met de situatie op Sint Maarten. De verwoestingen zijn groot, maar het aantal slachtoffers lijkt gelukkig nog mee te vallen. Ik heb in 1995 diensten meegedraaid in het ziekenhuis, zodat de artsen en verpleegkundigen afgelost konden worden. Zij hadden extra zorgen aan hun hoofd, omdat hun huizen bijvoorbeeld waren weggevaagd. Het was heel dankbaar werk om hen zo te kunnen helpen”, aldus Rick Ravensburg.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.