Met zeggenschap krijg je veranderingen voor elkaar

  • 11 april 2024
  • Nieuwsbericht
  • Zeggenschap
  • V&VN Algemeen
Erasmusmc, Foto ter illustratie © Pixabay
Erasmus MC, foto ter illustratie © Pixabay

Op veel plaatsen in Nederland zijn verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten bezig met zeggenschap. Roos Velders-de Jong is senior IC-verpleegkundige en voorzitter van de VAR in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij wilde dat het ziekenhuis haar zou steunen bij het regelen van een basis- en aanvullend lidmaatschap van V&VN voor alle IC-collega's. Ze kreeg het voor elkaar. Een geslaagde manier waarop je met zeggenschap veranderingen gedaan krijgt in je organisatie.

“Het was halverwege covid-tijd. We kregen het flink voor onze kiezen”, blikt Roos Velders-de Jong terug. “Collega’s waren negatief en misten houvast en waardering. Nu ben ik zelf al wat langer lid van V&VN, maar ik deed er tot dat moment niet veel mee. Ten tijde van covid bekroop mij het gevoel dat ik er meer mee kon en moest doen. Ik ben op zoek gegaan naar de meerwaarde van een beroepsvereniging als V&VN.”

“Dus heb ik de toenmalige voorzitter van V&VN IC, Rowan Marijnissen, uitgenodigd om bij ons langs te komen om met mijn collega’s over het lidmaatschap te praten”, vervolgt Velders-de Jong. “Toen kregen we al een goed beeld waarom zo’n beroepsvereniging nodig en nuttig is. We hadden het ook over het Kwaliteitsregister. Dat vond ik een goede manier om te laten zien dat je als verpleegkundige je vak serieus neemt. Hierin kun je aantonen wat je allemaal hebt gedaan.”

F9E6E6

Serie Zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist je stem laten horen. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de zorg beter.

Dit artikel is het derde deel in de serie 'Zeggenschap' die we in 2024 publiceren.

Het was handig dat Velders-de Jong al lid was van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) in het Erasmus MC. “Enthousiast geworden door V&VN IC en het Kwaliteitsregister wilde ik bij mijn leidinggevende een positief tegengeluid laten horen. Ik ben toen naar onze directeur gegaan en heb aangegeven dat ik graag voor alle collega’s het basis- en aanvullend lidmaatschap van V&VN zou willen om de zeggenschap een boost te geven.”

Positieve reactie

Velders-de Jongs directeur reageerde heel positief. “Ik heb namelijk de voordelen opgesomd. Je wordt op de hoogte gebracht van symposia, congressen, webinars. Regelmatig vinden peilingen plaats en je hebt op grote schaal inspraak op beleid. Zij heeft mij groen licht gegeven om voor alle IC-verpleegkundigen een basislidmaatschap en een aanvullend lidmaatschap van V&VN te regelen.”

Onder aan de streep scheelt het geld: beroepskosten als dit lidmaatschap mag je declareren bij je werkgever

De financiering ervan stuitte niet op een ‘no go’. “In de nieuwe cao UMC, die kort daarna uitkwam, stond dat de werkgever het benodigde lidmaatschap voor een kwaliteitsregister zou moeten vergoeden. Op dat moment werd ik voorzitter van de VAR en heb ik steeds gepleit voor óók aanvullende lidmaatschappen, die niet cao-technisch verplicht werden. Hier hebben verpleegkundigen nu eenmaal meer aan en onder aan de streep scheelt het geld. Dit lidmaatschap mag je - als beroepskosten - declareren bij je werkgever. En we kregen een mooie collectiviteitskorting van V&VN.”

Meer werkplezier

Er blijkt nóg een voordeel te zitten aan het V&VN-lidmaatschap. “Ik merk om me heen dat collega’s die actief bezig zijn met het Kwaliteitsregister, meer werkplezier ervaren. En je wordt veel serieuzer genomen. Je kunt bij je leidinggevende via het Kwaliteitsregister aantonen dat je bepaalde vaardigheden hebt en andere juist wilt gaan leren. Faciliteer mij hierin, is dan de boodschap. Het is fijn dat we dit voor elkaar hebben gekregen via zeggenschap.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)