Met mijn mond vol tanden

  • 26 september 2019
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Therapie

<strong>Verpleegkundig specialist Krissie praat wekelijks met Angela, die een roerig leven heeft geleid. Op een gegeven moment denkt Krissie dat ze alles wel gehoord heeft. Maar dan weet Angela haar toch weer te verrassen.

Ze is net twintig jaar als ik haar voor het eerst zie, maar toch heeft Angela er al een heel leven opzitten. Een roerig leven welteverstaan. Toen ze nog een piepklein Angelaatje was hopte haar moeder van vriendje naar vriendje en noodgedwongen hopte Angela met haar mee. Sommige van die mannen waren best oké en over de rest heeft Angela het liever niet. Praten is sowieso niet één van haar hobby’s, merk ik al snel. In ieder geval niet over haar verleden. 

Oude verslagen over Angela staan bol van nare termen als ‘mishandeling’, ‘schooluitval’, ‘drugsgebruik’, ‘gedragsproblemen’ en ‘omgang met foute jongens’. Ook wordt een kortstondige carrière als prostituée genoemd. Daarover spreekt Angela zich wel regelmatig uit. Haar hoge schulden en chronische geldtekort maken namelijk dat ze regelmatig overweegt weer achter het raam te gaan zitten.

Ze heeft een roerig leven geleid: mishandeling, drugsgebruik, prostitutie. De verslagen staan bol van de nare termen

Toch doet ze dat niet. Wel komt ze wekelijks voor een afspraak mijn kant op. Niet omdat ze daar zelf op zit te wachten, maar vooral omdat begeleiders van de crisisopvang waar ze verblijft dit een goed idee vinden. Over vroeger hebben we het niet, liever richt Angela zich op het hier en nu. Ze geeft aan waar ze zoal tegenaan loopt en samen bedenken we bij haar passende manieren om met die dingen om te gaan. Zolang het gesprek over de dag van vandaag gaat blijkt Angela een rasechte flapuit. Ze neemt geen blad voor de mond, maar lijkt gelukkig te kunnen waarderen dat ik hier niet voor terugdeins en haar waar nodig scherp van repliek dien.

In onze gesprekken staat het contact centraal. Het belangrijkste is namelijk dat Angela een beetje houvast krijgt om het risico op terugval in oude patronen zo klein mogelijk te maken. Ik doe dus mijn best zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat zij belangrijk, nuttig en leuk vindt. Mode is een passie van Angela, ontdek ik al vlug. Ze weet precies wat ‘in’ is en wat écht niet meer kan en heeft een uitgesproken smaak. Op een dag stapt ze triomfantelijk mijn spreekkamer binnen, in een overduidelijk gloednieuw jack. “Mooie jas”, merk ik op. Ik zie in een flits dat haar ogen gaan twinkelen, vlak voordat ze antwoord: “Dank je, net gejat bij H&M”. Deze keer heb ik geen gevat weerwoord paraat. Ik lach schuchter en Angela kijkt me zelfvoldaan aan. Ik besef dat ze vanbinnen een persoonlijk overwinningsfeestje viert, want na lang proberen heeft ze het voor elkaar: die veel te wijsneuzerige hulpverleenster zit eindelijk een keer met haar mond vol tanden.

Krissie van den Broek (37) is een gedreven verpleegkundig specialist ggz. Na jarenlang in de specialistische zorg en binnen de huisartsenzorg te hebben gewerkt, maakt ze nu de overstap naar de forensische psychiatrie.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!