Meldpunt: veel vragen over vaccinatie

  • 9 december 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige met mondkapje (Robin Utrecht, ANP)
© Robin Utrecht (ANP)

Het kabinet wil in januari starten met vaccineren. Voorwaarde is wel dat de vaccins goedgekeurd worden door de Europese en de Nederlandse medicijnautoriteit. Zorgprofessionals uit verpleeghuizen, de wijkverpleging en de gehandicaptenzorg zijn als eerste aan de beurt. Ondertussen stromen de vragen van verpleegkundigen en verzorgenden binnen op ons meldpunt. Hoe zit het met de bijwerkingen en de effecten op de lange termijn? Hoe veilig en effectief is het? En wat betekent het voor mij en mijn gezondheid?

V&VN vindt het belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden zelf beslissen over vaccinatie. Conny van Velden, vice-voorzitter van V&VN: “Van dwang mag nooit sprake zijn. Elke collega heeft het recht een eigen afweging te maken over vaccinatie. Net als gewone Nederlanders hebben verpleegkundigen en verzorgenden veel vragen over het vaccin. Over wat het voor hun patiënten betekent, voor hun omgeving en voor hunzelf. Daarom is het zo belangrijk dat er voldoende goede en objectieve informatie komt vanuit de overheid over het vaccin. Op de website van het ministerie van VWS is nu al informatie over het vaccin te vinden. Dat is nu nog beperkt, maar zal de komende tijd verder worden uitgebreid. Blijf in de tussentijd je vragen en zorgen delen via ons meldpunt, dan zorgen wij dat zij terecht komen bij VWS en RIVM en door hun worden beantwoord.”

Graag een goede bijsluiter

De meeste van de bijna 200 meldingen gaan over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Hoe kan een vaccin zo snel worden ontwikkeld en toch veilig zijn? Er is een grote behoefte aan openheid over de mogelijke risico’s: “Ik heb gewoon een goede bijsluiter nodig, net als bij een aspirientje.” Er zijn vragen over de contra-indicaties bij borstvoeding en zwangerschap en over de mogelijke bijwerkingen als je al andere medicijnen gebruikt. Wat is de werkingsduur? Biedt het vaccin bescherming tegen nieuwe varianten van het coronavirus die gaan komen? En moet je als je gevaccineerd bent nog steeds een mondneusmasker op?

Wat betekent het voor mij?

Veel collega’s vragen zich af of het in hun persoonlijke situatie verstandig is je te laten vaccineren. “Als je al corona hebt gehad, is een vaccin dan nog zinvol?” Er zijn vragen over de ingrediënten van het vaccin, of je anderen kunt besmetten als je gevaccineerd bent en of het vaccin je DNA verandert: “Als ik gevaccineerd wordt en mijn oma niet, kan ik dan bij haar zijn?” En als er straks verschillende type vaccins zijn, mag je daar nog tussen kiezen?

Niet onder druk zetten

Het vooruitzicht van mogelijke druk vanuit de werkgever om je te laten vaccineren wekt weerstand: “Als ze het gaan verplichten voor zorgmedewerkers ga ik iets anders doen.” Een collega: “In mijn regio overleggen vvt-organisaties al over mogelijke verplichtingen. Hierdoor ervaar ik nu al druk.” Er zijn dan ook vragen over of weigering juridische gevolgen kan hebben, of over of je in zo’n situatie naar een andere afdeling kan worden overgeplaatst.

Anderen vinden dat het niet snel genoeg kan gaan: “Snap niet dat men zo moeilijk doet over vaccineren. Ik zou willen dat iedereen zo zorgvuldig met bijsluiters van eigen medicatie om zou gaan. Ik hoop dat ik snel aan de beurt ben.” In sommige meldingen klinkt irritatie door over de zorgen over vaccinatie: “Angst regeert te veel.” Een ander: “Je kan je patiënten en cliënten niet vragen dit te doen als je het zelf niet doet.” Ook uit een enkeling kritiek op V&VN: “Waarom nemen we niet gewoon stevig een stelling in? Vaccineren: doen!”

Verpleegkundige in ziekenhuis

Blijf je melden

Wat heb jij nodig om een goed besluit te kunnen nemen? Wat zijn je vragen? Wat zijn je zorgen? Het is heel belangrijk dat jij als verpleegkundige of verzorgende zélf een goede afweging kan maken. Van dwang mag nooit sprake zijn. Laat ons daarom ook weten als dat gebeurt. Wij zorgen dat jullie vragen en signalen bij VWS terecht komen!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)