Meer verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties in financiële problemen

  • 6 september 2017
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleeghuis_cliënten_vriendschap

40 procent van de verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties staat in de rode cijfers. Dit blijkt uit een onderzoek onder 469 instellingen van accountskantoor EY. In 2015 was dit nog ruim 25 procent. Per instelling zijn er verschillen, maar in totaal draait de ouderenzorg voor het eerst een verlies van 143 miljoen euro. Sonja Kersten directeur van V&VN uit haar zorgen over de situatie in de ouderenzorg; ”dit is echt zorgwekkend, want de ouderenzorg staat al onder grote druk.”

Oorzaken financiële problemen

Volgens het onderzoek van EY zijn er verschillende oorzaken voor de financiële problemen. Zo zijn de personeelskosten in de verpleegzorg gestegen, omdat de onregelmatigheidstoeslag nabetaald moest worden. Bekend is ook dat gemeenten en zorgverzekeraars flink hebben bezuinigd op de thuiszorg. Thuiszorgorganisaties moeten dezelfde zorg leveren voor minder geld en voelen zich zo gedwongen om onder de kostprijs te werken.

Hoge werkdruk ouderenzorg

“Tijdens mijn werkbezoeken vertellen verpleegkundigen en verzorgenden over de extra diensten die zij moeten draaien, over de overuren die zij maken en laatst vertelde iemand dat zij voor een weekenddienst terug moest komen van vakantie, vertelt Sonja. Deze persoonlijke verhalen gaan me echt aan het hart. Bovendien krijgen verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties de openstaande vacatures niet vervuld. In de toekomst verwachten we een tekort van duizenden verpleegkundigen en verzorgenden. Al deze ontwikkelingen verhogen de werkdruk en geven aan hoe groot de problematiek is.”

Investeren in personeel noodzakelijk

“Ik vind het daarom heel belangrijk dat er juist nu geïnvesteerd wordt in het personeel. Niet alleen in het vinden van nieuwe mensen, maar juist ook in de mensen die nu het werk in de zorg doen. Andere oplossingen zijn om bijvoorbeeld de schotten in de ouderenzorg tussen thuiszorg, ziekenhuizen, verpleeghuizen en de gemeente op te heffen. De wijkverpleging, die een sleutelrol heeft, moet ruimte krijgen om zelf de zorg zo slim mogelijk te organiseren. Investeren in het personeel van nu en de toekomst is doorslaggevend voor goede zorg”, aldus Sonja Kersten.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!