Meer macht voor verpleegkundigen

  • 9 januari 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Algemeen Verpleegkundigen 3

Om verpleegkundigen te motiveren en de kwaliteit van de zorg hoog te houden, moet je ze meer zeggenschap geven. “Daar is een enorme cultuurverandering voor nodig, die niet in een paar jaar is voltooid”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman afgelopen zaterdag in de Volkskrant.

Bianca Buurman benadrukt in het artikel over het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda de noodzaak van meer zeggenschap voor verpleegkundigen en de winst die daarmee kan worden gehaald. “Uiteindelijk zijn wij degenen die 24 uur per dag naast de patiënt staan, zijn wij degenen die het zien als iemand verslechtert. We hebben andere expertise en kennis dan een arts, daarin zijn we misschien niet gelijk, maar we zijn wel gelijkwaardig in de rol die we hebben om een patiënt weer gezond naar huis te kunnen sturen. Zo moeten we de samenwerking in het team meer zien. Dat vraagt ook wat van de artsen.”

Vorige maand werd duidelijk dat verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en begeleiders in de héle zorgsector de kwaliteit van zeggenschap in hun organisatie een onvoldoende (rapportcijfer 5) geven. Bestuurders en managers – zonder zorgachtergrond – geven de inspraak van zorgprofessionals daarentegen een 6,7. Bianca Buurman: “Die discrepantie laat wat mij betreft zien dat je de expertise van verpleegkundigen helemaal moet verankeren in je organisatie.”

In het Groene Hart Ziekenhuis gebeurt dat al. Susette Lataster (verpleegkundige) en Heleen Snijders (arts) zetten zich met hun project Nurses Know Better in voor betere werkverhoudingen. Heleen Snijders vertelt: “Willen we echte autonomie van verpleegkundigen, dan moeten we niet inzetten op vinkjes of nog meer controle, maar op psychologische veiligheid, op incasseringsvermogen, op assertiviteit.”

Lees hier het volledige artikel

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!