Je blijven ontwikkelen is enorm inspirerend

  • 5 december 2023
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Beeld Bij Blog Margriet Jezelf Ontwikkelen Pixabay
Foto ter illustratie © Pixabay

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn hbo-v-diploma in ontvangst nam: in 2004. Een jaar later rondde ik met succes de specialistische vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige af. Ik was toen 22. Daarna ben ik vol enthousiasme aan het werk gegaan. Want dat was wat ik graag wilde: werken als verpleegkundige, een droom die uitkwam.

Zo werkte ik eerst lange tijd als kinderverpleegkundige en sinds 2011 als wijkverpleegkundige. Toch kriebelde het alweer enige jaren en sinds september ga ik weer naar school. Na achttien jaar ben ik terug in de collegebanken!

Ik volg de master Innovatie in Zorg en Welzijn. Van mijn werkgever krijg ik volop ruimte om deze studie te volgen. En wat is dat ontzettend leuk! Hier ga ik leren nóg meer verbinding te leggen tussen beleid en praktijk. Want ik heb ontdekt dat dit mijn werk leuker maakt. ’s Morgens achter de voordeur bij de cliënt bedenken welk hulpmiddel ik kan inzetten en in de middag overleggen over de volgende stap als het gaat om innoveren. Hoe kunnen we de zorg nog slimmer inzetten? Welke hulpmiddelen werken wel, en welke niet? Waar willen we over vijf jaar staan als organisatie? 

Er zijn tal van cursussen en congressen om je kennis te vergroten

Toch heb ik ook de afgelopen jaren niet stilgezeten. Er zijn voor verpleegkundigen en verzorgenden legio mogelijkheden om te blijven leren en gelukkig geven steeds meer werkgevers daar ook (financiële) ruimte voor. Dat is belangrijk, want de ontwikkelingen in de zorg volgen elkaar in rap tempo op.

Jaren vond ik het jammer dat ik niet verder kon studeren, maar gaandeweg kwam ik erachter dat het volgen van een studie absoluut niet altijd nodig is om je te blijven ontwikkelen. Er zijn tal van cursussen, congressen en bijeenkomsten waarmee je je kennis kunt vergroten. Die bieden ook bij uitstek de gelegenheid om andere zorgprofessionals te ontmoeten, ideeën uit te wisselen én zo van elkaar te leren.

Ik vind dat soort dagen altijd enorm inspirerend. Zo volgde ik vorig jaar samen met het Sociaal Team van de gemeente een training Positieve Gezondheid. We leerden elkaar beter kennen en ontdekten hoe we naar onze cliënten kijken. Ik heb veel geleerd over hun werk en zij over het mijne. Daardoor is onze samenwerking verbeterd en trekken we nu meer samen op als het gaat om een hulpvraag aan de gemeente.

Het leuke van mijn masteropleiding is dat ik anders leer kijken naar de zorg. Daardoor word ik ook weer extra kritisch op mijn werk: waarom doe ik wat ik doe? En dat is altijd goed, lijkt me.

Maar ook na een congres of een meet-up van V&VN heb ik altijd extra veel zin om te gaan werken. Meteen alle opgedane kennis in praktijk brengen. Heerlijk!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd