Als er tijdens de zwangerschap wordt gerookt

  • 8 januari 2020
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine #7 2019: Portret Ludger Veenker

Ik heb altijd de innige wens gehad om iets te doen met rookpreventie. Mijn generatie rookte stevig. Elke verjaardag stonden de sigaretten in bierglazen op tafel. Mijn vader is vroegtijdig overleden door een hartinfarct, hij rookte ook. Zelf heb ik er nooit aan meegedaan, maar ik zat natuurlijk wel in die lucht.

Voor mijn werk breng ik huisbezoeken aan ouders die net een kindje hebben gekregen. Ik neem dan een hielprik en gehoortest af, weeg het kindje en vraag onder meer of er bij het kind wordt gerookt. Baby’s zijn daar heel vatbaar voor. Daarom ben ik betrokken bij de Taskforce Rookvrije Start, een platform waar artsen en verpleegkundigen elkaar ondersteunen bij kinderen een rookvrije start geven. Als er tijdens de zwangerschap wordt gerookt, zal het kind qua ontwikkeling achterlopen, heeft het twee keer zoveel kans op wiegendood en kan het later bijvoorbeeld astma of een leerachterstand krijgen. Als ouders ondanks dat niet willen stoppen met roken, dan laat ik het daarbij. Maar ik vind het wel lastig, omdat ik altijd uitga van het belang van het kind. Ik probeer het in elk geval bespreekbaar te houden en ouders te blijven motiveren om niet in de buurt van hun baby te roken.

Ik herinner me een gesprek tussen een moeder en dochter. De moeder had op haar 45e nog een kind gekregen en haar zestienjarige dochter was erbij toen ik langskwam. Dat meisje vroeg haar moeder om te stoppen met roken, nu er een baby bij was. Daaruit ontstond zo’n mooi, openhartig gesprek. Ze vroeg mij om hulp daarbij. Op zulke momenten heb ik prachtig werk.”

Ludger Veenker (62) is jeugdverpleegkundige bij Gezondheidscentrum Bannebuiksloot in Amsterdam.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)