Maak werken in loondienst aantrekkelijk

  • 9 april 2019
  • Blog/Vlog
  • Personeelstekort
  • V&VN Algemeen
Wijk

Meer verdienen, een leasewagen en ook nog eens je eigen diensten kiezen. Veel verpleegkundigen ontdekken dat het werken als zelfstandige aantrekkelijke kanten heeft. Het aantal zelfstandige zorgverleners is sinds 2013 met vijftig procent gestegen. Als je aan verpleegkundigen vraagt waarom ze zelfstandig zijn gaan werken, hoor je als eerste dat zij de keuze hebben gemaakt uit onvrede met de huidige manier van werken. Last van regels en zinloze registraties, geen invloed en zeggenschap over je werk en onvoldoende waardering maken dat verpleegkundigen kiezen om uit loondienst te stappen. Dit in tegenstelling tot andere bedrijfstakken, waarbij mensen bewust kiezen voor ondernemerschap.

'Indicaties worden in de praktijk stelselmatig afgekeurd door zorgverzekeraars'

Het valt me op dat de groep zelfstandigen in de zorg regelmatig als schuldige wordt aangewezen voor stijgende zorgkosten en zelfs voor de sluiting van zorginstellingen. Immers, een zzp’er kost een ziekenhuis of andere zorginstelling meer geld dan een medewerker in vast dienstverband. Een ander dilemma is het feit dat veel zzp’ers geen contract kunnen afsluiten met een zorgverzekeraar. In de wijkverpleging komt het dagelijks voor dat cliënten lang moeten zoeken naar een thuiszorginstelling die nog cliënten wil aannemen. Dus veel mensen kloppen, na lang zoeken, aan bij ongecontracteerde wijkverpleegkundigen. Deze wijkverpleegkundigen mogen zorg indiceren, maar hun indicaties worden in de praktijk stelselmatig afgekeurd door verzekeraars.

Onlangs kreeg V&VN een brief van een groep wijkverpleegkundigen die hier dagelijks mee wordt geconfronteerd en het zat is. Een onmogelijke werksituatie, terwijl gecontracteerde aanbieders geen ruimte hebben om nieuwe cliënten aan te nemen. Als we zo doorgaan, raken we én de zelfstandig werkende verpleegkundigen kwijt én komen cliënten op een wachtlijst. V&VN is een voorstander van het terugdringen van ongecontracteerde zorg, maar ongecontracteerd werken is niet hetzelfde als zelfstandig werken. Verzekeraars, maak het contracteren van zzp’ers mogelijk. En werkgevers, zorg goed voor je medewerkers. Daarmee voorkom je dat velen zich als zelfstandigen laten inhuren door dezelfde aanbieder tegen een hoger salaris. Niets doen is geen optie meer. Maak werken in loondienst aantrekkelijker.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!