Coronavirus: Maak inzet ex- en aankomende verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk

  • 16 maart 2020
  • Nieuwsbericht
MV180830 Venvn AMC T0I0617

Het is alle hens aan dek in de zorg. Duizenden verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en andere zorgprofessionals werken momenteel keihard om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Maar de zorg schreeuwt in gewone tijden al om meer collega’s en dat is nu nog meer het geval.

Overal in Nederland ontstaan mooie initiatieven om als (ex-)verpleegkundige of verzorgende in te springen. Veel voormalige of aanstaande verpleegkundigen en verzorgenden geven aan dat ze graag willen helpen. Een oproep van Renske Verhoeven van de Hogeschool Arnhem Nijmegen op LinkedIn kreeg binnen één dag meer dan duizend aanmeldingen. Zij is lang niet de enige. Ook op ons meldpunt krijgen we vragen: hoe kan ik helpen?

Wat V&VN betreft moeten we heel goed kijken of, en zo ja hoe, we ook verpleegkundigen en verzorgenden zonder, of met een verlopen, BIG registratie in kunnen zetten. Dat kan gaan om bijna afgestudeerde collega’s, of om ex-collega’s die net het vak uit zijn. Gerton Heyne, voorzitter a.i. van V&VN: “Dat moet natuurlijk heel zorgvuldig. We moeten ook in noodsituaties zorgen voor de veiligheid van patiënten. Dat betekent dus ook: voldoende mensen om zorg te bieden. Daarom willen we snel in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over onder welke voorwaarden dat zou kunnen. We zullen dit morgen bij het crisisoverleg op het ministerie van VWS ook inbrengen.”

Of het nu om BIG-geregistreerde collega’s gaat of niet, het is belangrijk dat vraag en aanbod elkaar snel kunnen vinden. Of dat nu landelijk is of regionaal. Ook dit punt zullen we morgenmiddag inbrengen bij VWS: hoe breng je al die mooie initiatieven, die op steeds meer plekken ontstaan, samen? Zodat iedereen die dat wil en kan, in staat wordt gesteld een steentje bij te dragen. We komen hier zo snel mogelijk op terug. Houd onze website en socialmediakanalen in de gaten.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)