‘Levend document’ over vaccinaties

  • 4 september 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
IMG 7256
V&VN-bestuurder Jaap Kappert laat zich vaccineren tegen de griep

V&VN heeft samen met de Nederlandse Influenza Stichting gewerkt aan een kennisdocument over vaccineren, bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. De coronavaccinaties starten rond 2 oktober en de griepprik wordt gezet vanaf half oktober.

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die direct contact hebben met patiënten of cliënten, komen opnieuw in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. De griepprik kunnen alle professionals in de zorg halen. Het streven is om in de komende jaren de prikken tegelijk te kunnen laten zetten, mogelijk met een combinatievaccin dat beschermt tegen beide infecties.

Het kennisdocument De zin en onzin van vaccineren geeft informatie over vaccinaties in het algemeen. Daarnaast is er een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden terug te vinden op de website van de Nederlandse Influenza Stichting (NIS). “Het is een levend document. Als verpleegkundigen en verzorgenden willen helpen om dit kennisdocument te verbeteren, kunnen ze enkele vragen online invullen. Ook anoniem”, zegt V&VN-bestuurslid Jaap Kappert.

Hij vervolgt: “Zorgprofessionals moeten uiteraard zelf beslissen of ze de griepprik en de coronaprik nemen. Mogelijk helpt dit document om die beslissing wel of niet te nemen. We willen als beroepsvereniging wel aangeven dat we het verstandig vinden om je te laten vaccineren. Ik ga zelf zéker weer de griepprik en de coronaprik laten zetten. Ik adviseer zorgorganisaties om de zorgprofessionals te betrekken bij het opstellen van de vaccinatieprotocollen en -draaiboeken. Maak gebruik van de verpleegkundige expertise!”

Feitjes
  • In zorginstellingen is gemiddeld 13 tot 28 procent van het zorgpersoneel tegen griep gevaccineerd.
  • In verpleeghuizen is 10 tot 15 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd tegen griep.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)