Ledenpeiling personeelstekorten 1 jaar later: 'Ik merk geen verschil'

  • 27 januari 2019
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
  • V&VN Algemeen
Verpleeghuis_cliënt_rollator

Na een jaar vol initiatieven om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken, zien verpleegkundigen en verzorgenden in de praktijk helaas nog geen verbetering. Slechts 3% merkt dat de werkdruk is afgenomen. 69% zegt dat de werkdruk in het afgelopen jaar juist hoger is geworden. De roep om een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden zwelt aan, net als de behoefte aan meer waardering, inspraak en zeggenschap. Een groeiende groep geeft aan de zorg te willen verlaten. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek onder bijna 17.000 leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

Luister naar de mensen die het werk doen

Sonja Kersten, directeur van V&VN: “Vrijwel nergens ziet men de situatie verbeteren door de huidige aanpak. Er wordt veel gedaan om nieuwe mensen te vinden, maar dat zet te weinig zoden aan de dijk als er tegelijkertijd sprake is van een torenhoge uitstroom. Want als die nieuwe medewerkers weer pijlsnel de zorg verlaten – omdat er te weinig begeleiding is, omdat ze taken moeten uitvoeren waar ze niet voor zijn opgeleid – dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Verpleegkundigen en verzorgenden weten als geen ander wat er op de werkvloer werkt en wat niet. De praktijk is helaas dat zij door werkgevers nog te weinig worden betrokken. Terwijl het juist de werkgevers zijn die nog onvoldoende in actie zijn gekomen om het werk aantrekkelijker te maken, met minder administratieve rompslomp en meer waardering en meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Er is ook werk aan de winkel voor verpleegkundigen en verzorgenden: laat je stem krachtig gelden!”

V&VN: Luister naar de werkvloer, beloon goed werkgeverschap

Herhaling

Deze peiling is uitgevoerd eind 2018 en is een herhaling van ons onderzoek uit 2017. Wij blijven dit onderzoek jaarlijks herhalen, om na te gaan of verzorgenden en verpleegkundigen in de praktijk zien dat de aanpak van werkdruk en personeelstekorten werkt. Hier vind je de resultaten en de oplossingen die we eind 2018 hebben aangedragen.

Infographic personeelstekorten in de zorg in 2019

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)