Landelijke hulplijn voor zorgprofessionals geopend

  • 4 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige achter de computer en aan de telefoon

Zorgprofessionals die in deze emotioneel zwaar belastende tijd hun hart willen luchten, kunnen terecht bij een landelijke hulplijn van het Instituut voor Psychotrauma. Collega’s die door de coronacrisis psychosociale ondersteuning nodig hebben, worden hier zeven dagen per week te woord gestaan door gespecialiseerde psychologen. V&VN had hier samen met de vakbonden en andere partijen op aangedrongen bij het ministerie van VWS.

De psychologen achter de hulplijn (ARQ IVP) hebben jarenlange ervaring in het ondersteunen van mensen en organisaties die te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen, rampen en crises. Zij bieden een luisterend oor en psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals. Ook kunnen leidinggevenden er terecht voor advies over hoe ze hun medewerkers het beste kunnen helpen. De hulplijn is zeven dagen per week bereikbaar tussen 08.30 - 21.30 uur op het volgende nummer: 088 – 330 55 00.

Goede psychische begeleiding van levensbelang

Een groeiende stroom patiënten, lang en hard werken, gevoelens van machteloosheid, zorgen over de beschikbaarheid van mondmaskers en tests. Conny van Velden, bestuurslid van V&VN: “Er wordt nu veel van verpleegkundigen en verzorgenden gevraagd. Ook omdat de kans om fouten te maken toeneemt. Collega’s kunnen soms niet meer de zorg bieden zoals ze zouden willen. Dat is in gewone tijden al soms lastig. Samen met de toevloed van zware patiënten en de stress geeft dat het gevoel dat je niet meer in control bent. Daarom is goede psychische begeleiding van levensbelang. In alle sectoren van de zorg. Tijdens én na de coronacrisis, moet er aandacht en ondersteuning zijn voor verpleegkundigen en verzorgenden met psychische klachten. We moeten nog wel even mee met zijn allen.”

Coronavirus

Meldpunt

Heb jij als verpleegkundige of verzorgende zorgen, dilemma’s, knelpunten of ideeën die te maken hebben met het coronavirus? Laat het ons weten door het formulier in te vullen!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)