Landelijk Actieplan Zeggenschap van start: spreek je uit als het gaat om jouw vak

  • 13 april 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige in het ziekenhuis

Als verzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig specialist of begeleider zélf beslissen als het over jouw vak gaat. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de kwaliteit van zorg én de tevredenheid over het werk beter. Daarom hebben twee beroepsverenigingen, V&VN en BPSW, en vijf werkgeversorganisaties het Landelijk Actieplan Zeggenschap opgesteld. Een gezamenlijk plan om de professionele zeggenschap van zorgprofessionals merkbaar te verbeteren en de veerkracht te versterken.

Bianca Buurman, voorzitter V&VN: “Iedereen heeft in de covidcrisis gezien wat voor innovatiekracht en kennis er in onze beroepsgroep zit. Dit actieplan is opgezet om de praktische wijsheid die onze beroepsgroep bezit te benutten en te versterken. Er is subsidie beschikbaar. Kijk zelf in je organisatie wat er nodig is. En heb je een goed idee, zorg dat je zo’n impuls aanvraagt!”

Karen Kruijthof, lid van de raad van bestuur van Amsterdam UMC en vanuit de NFU bij de landelijke voorbereidingen betrokken, vult haar graag aan: “De stem van de beroepsgroep maakt de zorg beter. Of je nu in het ziekenhuis, UMC, verpleeghuis, de wijk, GGZ of gehandicaptenzorg werkt, alle werkgeversorganisaties sluiten zich bij het actieplan aan. Het is keer op keer bewezen: vakmanschap én goed werkgeverschap leiden samen tot betere patiëntenzorg. Zo maken we samen een omgeving waar zorgprofessionals graag willen werken. In meerdere jaren willen we een verandering bewerkstelligen waarbij zeggenschap van zorgprofessionals, van individueel tot organisatorisch niveau, steeds sterker wordt in iedere zorgorganisatie.”

Subsidie beschikbaar

Met het actieplan willen we niet alleen praten over zeggenschap, maar het vooral doen! Met de lancering van de website is het Landelijk Actieplan Zeggenschap officieel van start gegaan. Op deze website vind je alle beschikbare informatie om mee te doen met het actieplan en om zeggenschap in jouw organisatie naar een hoger plan te tillen. Zorgorganisaties kunnen dit jaar nog in aanmerking komen voor financiering om samen met de verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en begeleiders hun zeggenschap en veerkracht een flinke impuls te geven. VWS werkt op dit moment een subsidieregeling uit. Er is dit jaar budget voor ongeveer 150 zorgorganisaties om hier concreet mee aan de slag te gaan op individueel, team- of organisatieniveau.

De deelnemende zorgorganisaties brengen we met elkaar in contact in een landelijk leernetwerk. En we ontwikkelen leerlijnen en een kennisplatform om de kennis te verspreiden naar zorgprofessionals in het hele land.

Informatiebijeenkomsten 19, 20, 21 april

Benieuwd welke stappen jouw organisatie kan ondernemen? Bekijk het stappenplan en kom naar de bijeenkomsten. De online informatiebijeenkomsten zijn volgende week op 19, 20 en 21 april in de namiddag of avonduren. In mei en juni is er een webinar en organiseren we dialoogbijeenkomsten om specifiek vanuit je eigen werkveld van ziekenhuis, verpleeghuis, wijk, GGZ of gehandicaptenzorg met elkaar in gesprek te gaan over wat er al gebeurt en waar behoefte aan is. Meld je ook aan!

Aanmelden bijeenkomsten

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)