Kwaliteit wordt groot: drie goede voornemens!

  • 17 januari 2018
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Conny_blog_kwaliteit

Blog van Conny Moons

Connie Moons, adviseur bij V&VN
Het nieuwe jaar is begonnen, de test van de goede voornemens! Ik heb er drie: weinig verrassend hebben ze allemaal te maken met kwaliteit.

Voornemen 1: Van papier naar de praktijk
Er is een Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Veel verzorgenden en verpleegkundigen werkten mee aan de nieuwe indicatoren basisveiligheid, maar nu komt het grootste werk: het nieuwe denken ook gaan doen. Dus ook in onszelf en bij onze managers en bestuurders het oude denken (“we worden hierop afgerekend, het moet van X en Y”) langzaam maar zeker durven vervangen door nieuw denken. Door het afwegen van dilemma’s en samen met patiënten en cliënten kiezen voor veilige en goede zorg op basis van onze professionaliteit.
In 2018 wil ik elke keer als ik bezig ben met indicatoren - in elke sector, met elke collega en met elke organisatie en overheid - vertellen over de professionaliteit van verzorgenden en verpleegkundigen. Daarbij wil ik laten zien dat leren en verbeteren - bijvoorbeeld op basis van gegevens -, in gesprek met elkaar, een duurzame manier is om kwaliteit van zorg te verbeteren.

Voornemen 2: De organisatie van een groot kwaliteitscongres
Gelukkig hoef ik dat niet helemaal zelf te doen. Vanuit V&VN mag ik dit jaar meedenken over het programma van een groot internationaal congres over kwaliteit van 2 t/m 4 mei in Amsterdam. Twee jaar geleden was ik voor het eerst bij dit congres en ik denk er nog vaak aan. Mijn netwerk aan inspirerende mensen binnen en buiten Nederland is gegroeid en dankzij hen blijf ik met plezier en focus aan kwaliteit van zorg werken. Na Londen vorig jaar kon ik het verhaal niet vergeten van de moeder die haar zoon door een medische fout verloor, en ondanks haar verdriet, met andere patiëen en professionals werkt aan openheid en vertrouwen en aan het leren van fouten. Dat leren van patiëntervaring blijkt enorm krachtig.
Wil jij ook naar dit congres komen? Bijvoorbeeld naar de sessie Breaking the Rules for Better Care. Tot 7 februari geldt nog het early bird tarief. Ook krijg je als V&VN lid nog 30% extra korting. Wil je daarvan gebruik maken? Stuur me dan een mail met je lidnummer en ik stuur je de kortingscode. Ik hoop jullie daar te ontmoeten, alleen, of met je team. Mocht je er niet bij kunnen zijn, volg dan @QualityForum op Twitter.

Voornemen 3: Kwaliteit in mijn eigen leven
Dit jaar echt iedere maandagavond naar de sportschool gaan. En de tomatenplanten in de kas op tijd en voldoende water geven zodat de oogst goed is en de hele straat ervan kan meegenieten.

Wat ga jij doen dit jaar? Heb je goede voornemens voor jouw patiëntenzorg en voor thuis? Voor inspiratie kijk je de opgenomen livestreams van Quality & Safety in Healthcare London 2017 terug.

Ik wens je een jaar vol gezondheid en kwaliteit.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)