Koning dankt zorgprofessionals, 20 miljoen voor lagere werkdruk in 2021

  • 15 september 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Prinsjesdag: Koning Willem-Alexander spreekt troonrede uit
Foto © Koen van Weelen (ANP)

“Mijn bewondering en dank gaan uit naar iedereen die in de zorg en elders in de samenleving al het mogelijke deed om de coronacrisis het hoofd te bieden,” dit zei Koning Willem-Alexander vandaag in de Troonrede.

Volgens de Koning is de Nederlandse zorg van wereldklasse, maar is er een grens aan de spankracht van zorginstellingen en de mensen die er werken. Bijvoorbeeld als het gaat om de werkdruk: “Het kabinet komt met voorstellen om zoveel mogelijk mensen voor de zorg te behouden en nog meer mensen te verleiden voor deze sector te kiezen, bijvoorbeeld met meer doorgroeimogelijkheden, minder administratie en meer zeggenschap.”

Het kabinet had al aangekondigd dat zorgmedewerkers volgend jaar een coronabonus van 500 euro netto tegemoet kunnen zien. Een structureel hogere waardering vindt het kabinet echter niet nodig, schreef minister Van Ark van medische Zorg en Sport eerder in antwoord op de roep om een betere waardering voor verpleegkundigen en verzorgenden. Daar is vandaag geen verandering in gekomen. Wel trekt het kabinet 20 miljoen euro uit om de werkdruk in de zorg volgend jaar te verlichten. Dit moet de komende jaren oplopen tot 130 miljoen per jaar. Met dit geld wil het kabinet én meer zij-instromers werven, én de administratieve lasten verminderen én het loopbaanperspectief en de zeggenschap én de contracten van zorgprofessionals verbeteren.

V&VN-voorzitter Gerton Heyne noemt de eenmalige bonus een druppel op een gloeiende plaat: “Het kabinet toont zich doof voor de roep om meer waardering voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zo blijven er tekorten, blijft de werkdruk hoog en blijven verpleegkundigen en verzorgenden weglopen. Het is goed dat het kabinet erkent dat er iets moet gebeuren aan de werkdruk, en dat verpleegkundigen en verzorgenden meer zeggenschap en loopbaanperspectief verdienen. Maar het blijft vooralsnog bij woorden, want heel concreet is het nog niet.”

Meer weten?

Hieronder vind je:

Troonrede

Miljoenennota

Begroting VWS

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)