#klussenindezorg

  • 12 oktober 2017
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

Verpleegkundige Barbara van Ede (45) twittert, instagramt en blogt over haar werk op een medium care-afdeling van het UMC Utrecht. Kort nadat V&VN een groot ledenonderzoek publiceerde over de personeelstekorten in de zorg, zette Barbara een online actie op Twitter op; #klussenindezorg. ‘Ik krijg veel reacties van verpleegkundigen en verzorgenden in het land. Iedereen doet weleens een klus die totaal niet bij het werk van een verpleegkundige of verzorgende hoort.’

Een gootsteenputje ontstoppen, rolstoelen soppen, vloeren dweilen, vervanging regelen bij ziekte, vuilnis buiten zetten, batterijen vervangen en de taken van de nachtportier of de receptioniste overnemen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van klussen die verpleegkundigen en verzorgenden doen, terwijl dit niet bij hun functie hoort. Deze tijd kan beter aan de cliënt besteed worden. “Ik merkte dat ik direct reageerde op de voorbeelden uit het onderzoek van V&VN. Met gemak kon ik de lijst met niet-verpleegkundige voorbeelden aanvullen. Dat moest voor andere verpleegkundigen en verzorgenden ook herkenbaar zijn. Toen heb ik de hashtag #klussenindezorg bedacht. Ik was heel benieuwd wat anderen voor taken op zich nemen. Er kwamen heel veel reacties met gekke voorbeelden.”

Dozen vouwen

Zelf heeft ze genoeg voorbeelden. “Ik vond eens een patiënt op de grond. Ik heb de patiënt gelijk gereanimeerd en gelukkig kon ik het leven redden van die persoon. Vijf minuten later stond ik op de gang kartonnen dozen op te vouwen. Dat vond ik toen zo’n bizarre situatie. Het geeft ook aan hoe logisch het wordt gevonden dat wij totaal verschillende taken doen. Niet alleen door bijvoorbeeld de werkgever of de arts, maar ook door onszelf. Als verzorgende of verpleegkundige mogen we best kritisch zijn. Is het logisch dat ik een loodgietersklus doe? Of kan ik daarvoor beter iemand anders inschakelen?”

Gewoonte

Met de actie #klussenindezorg verwijst Barbara niet alleen naar huishoudelijke klusjes, maar ook naar de klussen die verpleegkundigen van artsen overnemen. “Bijvoorbeeld het aanvragen van laboratoriumverzoeken of de arts helpen herinneren aan de juiste medicatie voor de patiënt. Het past bij ons om veel klussen aan te pakken. Onze mentaliteit is doorzetten en gelijk overgaan tot actie. Maar soms is het ook goed om te bedenken of je iets uit gewoonte doet of niet. We hebben een heel mooi, maar ook een beetje een gek vak. De lijst met niet-verpleegkundige klussen bevestigt dat volgens mij!”

Benieuwd naar de verhalen van Barbara? Volg haar blog of op Twitter.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.