Klachten over examens herregistratie BIG

  • 5 april 2018
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Werkdruk_stress_hoofdpijn

<strong>Er zijn opnieuw klachten over de examens die herintreders moeten afleggen voor ze terug kunnen keren in de zorg. V&VN is bezorgd: herintreders zijn hard nodig. Het is ongewenst als mensen afhaken door examens die fouten bevatten of niet aansluiten bij de theorie.

Wie terug wil keren in de zorg na het verlopen van haar of zijn BIG-registratie, moet examen doen. Die examens worden opgesteld en uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de MBO-raad. V&VN speelt hierbij een adviserende rol. Vorig jaar kwamen er tientallen klachten over de procedures rond de examens. Nu betreffen de klachten vooral de inhoud. Dat blijkt uit informatie die V&VN heeft ontvangen van de examenkandidaten.

Snel verbeteren

Om de personeelstekorten in de zorg tegen te gaan, zijn er niet alleen nieuwe mensen nodig, maar ook zij-instromers en herintreders. Daarom vindt V&VN het belangrijk dat verpleegkundigen zo min mogelijk barrières ervaren als ze besluiten om terug te keren in hun vak. Door de problemen bij het examen, haken sommige kandidaten ontmoedigd af. V&VN heeft inmiddels contact met de MBO-raad, om – samen met één van de mensen die een klacht heeft ingediend – te praten over oplossingen. Ook het ministerie van VWS is betrokken.

Kosten

De kosten voor het examen en de herregistratie, bedragen in totaal bijna 2000 euro. Een behoorlijk bedrag, dat gelukkig vaak door de werkgever wordt vergoed. V&VN pleit ervoor dat ook deze drempel voor herintreders wordt weggenomen. Informeer in ieder geval altijd vooraf of er vergoeding mogelijk is. Het tv-programma Nieuwsuur laat 5 april verpleegkundigen aan het woord over de examens voor herregistratie.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!