Bang voor het oordeel van de ander

  • 9 maart 2023
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
MV191125 Venvn Beeldbank GGZ 71A9716

Ik ga écht niet zeggen dat ik opgenomen ben, ik verzin wel iets. Ik zeg wel dat ik ziek ben, een griepje of zo.’ Hij klinkt resoluut en kijkt me vastberaden aan. We hebben net geluncht en de anderen zijn al van tafel, wij tafelen nog even na.

We hebben het net over zijn afspraak in het ziekenhuis. Dat hij nu opgenomen is, maakt het lastig om de afspraak door te laten gaan. Opname op een HIC (acute opnameafdeling binnen de psychiatrie) is niet niks. Meestal is er sprake van een crisis of risico op ernstig nadeel voor de persoon zelf, of de omgeving. Hoe nodig ook, blijft het een plek waar iemand over het algemeen liever niet is. Toch doet het me pijn. Dat iemand niet durft te zeggen dat hij opgenomen is. Bang voor de reactie. Bang voor het oordeel van de ander.

‘Waarom zeg je het niet gewoon? Het is toch niets om je voor te schamen?’ Hij kijkt me vurig aan. ‘Natuurlijk zeg ik het niet! Ze noemen me al ‘de gek van de buurt'. Ik heb er genoeg van!’ De stemverheffing maakt duidelijk dat zijn besluit vaststaat.

Ze noemen me al de gek van de buurt.

Ik ben even stil. Dat mensen die psychisch lijden, of leven met een psychiatrische diagnose zich zo onveilig voelen in onze samenleving. Zich schamen voor zichzelf. Zich niet veilig genoeg om toe te geven aan hun lijden. Het verhullen. Verzwijgen.

Het stigma dat de samenleving oplegt heeft zoveel gevolgen. Zonder dat we ons daar bewust van zijn. Het creëert zelfstigma, waardoor mensen zich écht anders gaan voelen dan anderen. Dit staat een zinvol leven leiden in de weg. Leiden wordt lijden. Onnodig lijden.
 
Het raakte me. Telkens weer. Dagelijks zie ik hoe mensen gebukt gaan onder de stigma’s. Heb je lichamelijke klachten, niets aan de hand! Begrip alom! Maar zit het – zoals het zo vaak klinkt – ‘tussen je oren’, dan is het een heel ander verhaal. Terwijl psychisch lijden zó bij het leven hoort. Iets wat we weigeren toe te geven. We zwijgen het dood, met alle gevolgen van dien. Ik hoop nog ooit mee te maken dat we ons niet meer hoeven te schamen voor onze mentale gezondheid.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!