Inzet verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen verbetert ouderenzorg

  • 31 augustus 2017
  • Nieuwsbericht
  • Verpleegkundig Specialisten
Verpleeghuis_portret_7

Door de inzet van verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen in de verpleeghuiszorg en eerstelijnsouderenzorg kan de zorg verbeteren en het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde worden opgevangen. Hiervoor is een breed gedragen visie over taakherschikking in de ouderenzorg en meer bekendheid over de bevoegdheden en inhoud van de verschillende beroepen nodig. Dit blijkt uit onderzoek van het RadboudUMC en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen.

V&VN herkent de conclusies uit het rapport en staat achter de aanbevelingen. Sonja Kersten, directeur V&VN: "We zien al mooie voorbeelden ontstaan van hoe verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten kunnen worden ingezet in ouderenzorg. In de praktijk werken ze al goed samen met specialisten ouderengeneeskunde. Maar we zien nog veel meer kansen. Ook wij vinden het belangrijk om taakherschikking op landelijk niveau te regelen en gaan hierover graag met de andere partijen in gesprek."

Pascalle Billekens, V&VN Verpleegkundig Specialisten: "Ik werk in het verpleeghuis als verpleegkundig specialist. Naast dat ik medische taken vervul, ben ik ook een coach richting verpleegkundigen en verzorgenden. Ik ken zowel het verpleegkundige als de medische discipline en combineer dit. Als de meerwaarde van verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen duidelijker is, versoepelt dit de samenwerking."

Rapport

RadboudUMC en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen hebben, in opdracht van het ministerie van VWS, een onderzoek uitgevoerd naar taakherschikking in de ouderenzorg.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)