Internationaal verpleegkundig congres: ‘Meer aandacht voor ontwikkeling’ 

  • 7 oktober 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Foto Bianca Internationaal Verpleegkundig Congres - fotograaf Guus Pauka
Foto © Guus Pauka

Zo’n 300 presentaties, webinars, symposia en rondetafelgesprekken. De afgelopen dagen spraken meer dan 1000 verpleegkundigen – uit 24 landen – over de toekomst van het verpleegkundig vak tijdens het online European Nursing Congress: nurses as key drivers of change. Ook V&VN-voorzitter Bianca Buurman was erbij. Hoe kijkt zij erop terug? 

“Het is mooi om te zien dat er zo veel verpleegkundigen, uit zo veel verschillende landen, online bij elkaar kwamen om te praten over de toekomst van ons vak. En dat op meerdere plekken verpleegkundigen live met elkaar afspraken om na een sessie over vraagstukken door te praten”, blikt V&VN-voorzitter Bianca Buurman terug. “In veel andere Europese landen leven dezelfde vraagstukken als bij ons. Of je nu naar Nederland of naar België of Engeland kijkt, overal kampen we bijvoorbeeld met krapte in de zorg. Het is dan goed om het met elkaar te hebben over het behoud van verpleegkundigen en verzorgenden. Hoe doe je dat? Hoe maak je aantrekkelijke banen?”

Behalve personeelstekort, waren ook zeggenschap en loopbaanontwikkeling grote thema’s. “Eén van de uitkomsten is dat er meer aandacht moet komen voor ontwikkeling. Gerichte investeringen in onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk moeten de beroepen aantrekkelijker maken voor huidige en toekomstige generaties verpleegkundigen. Daarmee maak je de zorg beter. Het zijn onderwerpen die we als V&VN ook heel belangrijk vinden en waar we ons voor inzetten. Dat blijven we doen, we blijven hierover met onze leden in gesprek. Net als over andere thema’s die afgelopen dagen naar voren kwamen zoals diversiteit en inclusiviteit.”

Meer zorg thuis

Zelf hield Buurman (naast voorzitter van V&VN, ook hoogleraar acute ouderenzorg) zich voorafgaand aan het congres bezig met het samenstellen van een deel van het inhoudelijke programma en was één van de - tientallen - sprekers. “Mijn lezing ging over de juiste zorg op de juiste plek. Wat je nu ziet is dat cliënten uit de thuissituatie worden gehaald bij een crisis. Ik pleit ervoor dat we nadenken over hoe we meer zorg thuis kunnen bieden. Dat is beter voor cliënten, en het biedt ook loopbaanperspectief voor wijkverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijk.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)