Intensievere samenwerking in de wijk stap dichterbij

  • 31 januari 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
3D8A0756

In de eerstelijnszorg – zorg waar iedereen van gebruik kan maken zonder verwijzing – moet hechtere samenwerking makkelijker worden. Dat hebben zorgpartijen met elkaar afgesproken in de ‘Visie eerstelijnszorg 2030’, die dinsdag naar de Tweede Kamer is verstuurd. Om de (deels bestaande) samenwerking tussen de wijkverpleging, huisarts, apotheek en gemeente te versterken, wordt bijvoorbeeld gedacht aan speciale kernteams in de wijk. “Dit is een mooie stap”, reageert V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Het doel? Voorkomen dat de zorg vastloopt en zorgprofessionals meer mogelijkheden geven om kwalitatief goede zorg te bieden. Buurman: “Het gaat om de juiste zorg op de juiste plek. Niet iedereen hoeft meteen naar de huisarts of het ziekenhuis. Op dat terrein is nog veel te winnen.

Een goed voorbeeld is een verzorgende die bij een cliënt hoort dat het niet goed gaat met iemand verderop in de straat. Ze schakelt met de wijkverpleegkundige. Die constateert dat er lichamelijke klachten zijn opgetreden door financiële problemen. Vervolgens overlegt ze met hem, zijn netwerk en de gemeente om de juiste hulp in te schakelen.”

De visie geeft op hoofdlijnen de gezamenlijke wens van de zorgpartijen om hechter samen te werken. De komende maanden wordt verder gepraat over de concrete invulling van deze samenwerking en wat hiervoor nodig is. “Daar ligt een rol voor verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijk en de huisartsenpraktijk. Het is cruciaal dat zij een centrale positie innemen en meepraten. Zij zijn de oren en ogen in de wijk en weten wat er achter de voordeur speelt.”

Wil je meepraten? Meld je aan!

Werk jij in de wijkverpleging en wil je meepraten over het versterken van de samenwerking in de wijk en bijvoorbeeld de invulling van kernteams? Stuur dan een mail naar eerstelijn@venvn.nl.

Twee wijkverpleegkundigen helpen een patiënt aan huis
  • 18 september 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

Over tien jaar

Hoe ziet de wijkverpleging en de huisartsenzorg er over tien jaar uit? Die vraag stelde demissionair minister Conny Helder vorig jaar aan Bianca Buurman. In een blog reageerde ze daarop. “Ik zie wijkteams met verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die intensief samenwerken met huisartsenpraktijken en perfect weten wat er achter elke deur gebeurt.”

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)