Onwetendheid rondom HPV

  • 5 juni 2023
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Vagina en condooms

Laatst kwam er een jonge vrouw van 21 jaar, Marit*, bij mij op het klachtenspreekuur. Ze heeft sinds een tijdje last van wat bultjes bij haar vulva en veel onvoorspelbaar bloedverlies. Ze maakt een ongeruste indruk, praat heel snel en maakt weinig oogcontact. Marit begint te huilen van de spanning: “Ik ben bang dat ik kanker heb”, zegt ze. Als jong meisje heeft ze geen vaccinatie gehad voor baarmoederhalskanker en nu is ze bang dat ze te laat is.

Onder jongeren is de onwetendheid rondom HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, groot. Er zijn een heleboel varianten van het HPV-virus, waarvan slechts drie kanker kunnen veroorzaken. Maar daar horen niet de symptomen bij waar Marit last van heeft (genitale wratten).

Ik merk dat ik even moet schakelen, omdat ik HPV niet direct als ernstige soa bestempel. Regelmatig komen er jongeren in paniek op mijn spreekuur die denken dat ze hiv of gonorroe hebben opgelopen, maar het gebeurt amper dat iemand bang is voor HPV. Als GGD testen we er niet op, ook niet als iemand na onveilige seks ontdekt dat zijn of haar bedpartner het virus heeft. Er is namelijk geen medicatie voor en het lichaam ruimt het vaak zelf op.

Ze gaat opgelucht naar huis en laat weten dat ze heel blij is dat ze naar de GGD is gekomen

Om het nog even in perspectief te plaatsen: HPV is verantwoordelijk voor 5 procent van alle kankers wereldwijd. Niet een megagroot aandeel. En het mooie van dit virus is dat kanker dankzij een vaccinatie – die beschermt tegen de HPV-varianten met het hoogste risico op kanker – in de meeste gevallen te voorkomen valt. Marit zucht van opluchting als ik haar dit uitleg: “Er wordt veel gepraat over HPV, maar niemand weet hoe het precies zit”, zegt ze. 

Tijdens het lichamelijk onderzoek dat ik samen met onze arts uitvoer, blijkt dat Marit inderdaad genitale wratten heeft. De bultjes in haar vagina kunnen een verklaring zijn voor het onvoorspelbare bloedverlies. Marit kiest ervoor om haar lichaam deze ongevaarlijke variant van het HPV-virus zelf te laten opruimen en de wratten niet te laten aanstippen.

Ze gaat opgelucht naar huis en laat weten dat ze heel blij is dat ze naar de GGD is gekomen. Ze zal de informatie ook delen met haar vrienden en gaat toch eens nadenken over vaccineren tegen HPV. Hoe mooi is het dat zo’n ‘simpele’ soa-screening de onwetendheid rondom HPV een beetje heeft opgelost.

*De naam van de cliënt in deze blog is aangepast om de privacy te beschermen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)