Indicatiestelling voor vijf jaar mogelijk voor cliënten met een pgb

  • 18 april 2023
  • Nieuwsbericht
  • Wet- en regelgeving
  • V&VN Algemeen
MV181204 Venvn Beeldbank Wijkverpleging T0I6017

Van twee naar maximaal vijf jaar. Dankzij nieuwe landelijke afspraken kunnen wijkverpleegkundigen een indicatiestelling voor een langere tijd aanvragen voor cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb) op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. “Deze aanpassing vermindert de administratieve last.”

De langere indicatieduur, die vervolgens door zorgverzekeraars wordt beoordeeld en toegekend aan budgethouders, is bedoeld voor cliënten die langer dan twee jaar dezelfde zorgbehoefte zullen hebben. Denk bijvoorbeeld aan patiënten met een chronische ziekte of handicap, zoals een dwarslaesie of amputatie. De afspraken – die ingaan op 15 mei – staan in een nieuwe handreiking die VWS samen met V&VN, belangenorganisatie Per Saldo en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft opgesteld.

V&VN is blij met de mogelijkheid voor een langere indicatiestelling. “Deze aanpassing vermindert de administratieve last”, zegt wijkverpleegkundige Henriette van der Plas, die namens V&VN betrokken was bij de ontwikkeling van de handreiking. “Van het gesprek met de cliënt en het uitwerken van de anamnese tot het bijwerken van het zorgplan en het contact met zorgverzekeraars. Alles bij elkaar ben ik gemiddeld zo’n vier uur bezig met een herindicatie. En dat is zonde als het bij cliënten overduidelijk is dat de zorgvraag gelijk zal blijven”, legt ze uit.

Dat wijkverpleegkundigen een indicatiestelling voor langere tijd kunnen aanvragen, zorgt voor ruimte. Henriette: “Het helpt om de hoge werkdruk een beetje te verminderen. De tijd die het mij oplevert, kan ik besteden aan andere zorgtaken. En ook voor cliënten zelf zijn de nieuwe regels prettig. Het scheelt hun ook een boel administratie en stress.”

Uitzondering voor kindzorg

Kinderen met een intensieve zorgvraag vallen niet onder de nieuwe werkwijze. Kinderverpleegkundigen van V&VN en beroepsvereniging Kinderverpleegkunde.nl hebben aangedrongen op een uitzondering op de maatregel voor minderjarigen, omdat zij nog volop in ontwikkeling zijn. Dit advies heeft minister Conny Helder overgenomen.

Ga naar de handreiking

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd