Jeannette Kok, 1946 - 2022: ‘Rolmodel in de zorg voor mensen met hiv en aids’

  • 15 juni 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Jeannette Kok
Foto © Marlinde Venema (FNI)

Deze week bereikte ons het verdrietige nieuws dat Jeannette Kok is overleden. Jeannette kwam als sociaal-verpleegkundige aan het begin van de jaren '80 in contact met de allereerste aidspatiënten in ons land. In 1986 stond zij aan de wieg van de belangenvereniging voor mensen met aids, later de Hiv Vereniging. Ze is 76 jaar geworden.

“Ik herinner me Jeannette als een warme vrouw, altijd met rood gestifte lippen, die zich met hart en ziel heeft ingezet voor patiënten met hiv en aids. Nuchter, maar heel betrokken”, vertelt Johan Lambregts. Hij kent Jeannette uit de tijd dat hij als aidsconsulent bij het AMC werkte.

“Ze was absoluut een pionier. En een sociaal-verpleegkundige pur sang. Ze stond de patiënten bij, zonder te oordelen, vanaf het begin van de epidemie. Ze zette zich als geen ander in voor haar doelgroep en deed veel aan preventie. Je kunt wel zeggen: een rolmodel in de zorg voor mensen met hiv en aids.”

In 2016 werd Jeannette geïnterviewd door het Historisch College FNI. Ze vertelt over haar werk tijdens de aidsepidemie. Teruglezen en -kijken? Dat kan hier

V&VN wenst de dierbaren van Jeannette Kok veel sterkte met het verlies.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!