In memoriam: hoogleraar Theo Dassen

  • 27 januari 2020
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Vogels
In Memoriam: hoogleraar Theo Dassen

Het Wetenschappelijk College Verpleegkunde van V&VN ontving het verdrietige nieuws dat oud-collega Prof. Dr. Theo Dassen onverwacht is overleden. Hij behoorde tot de eerste lichting studenten die verplegingswetenschap studeerde in Nederland.

In memoriam Prof. Dr. Theo Dassen

Met grote verslagenheid ontvingen we het bericht dat totaal onverwacht onze oud-collega Prof. Dr. Theo Dassen is overleden.

Theo behoorde tot de eerste lichting studenten die verplegingswetenschap studeerde in Nederland. Na voltooiing van zijn doctoraalopleiding aan de Universiteit Maastricht, promoveerde hij daar ook in 1989 op een onderzoek over de taken van psychiatrisch verpleegkundigen. In 1989 werd hij universitair hoofddocent bij de nieuw opgerichte vakgroep verplegingswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1997 werd hij benoemd tot eerste hoogleraar verplegingswetenschap aan de Charité van de Humboldt Universiteit in Berlijn in Duitsland.

Theo was een verplegingswetenschapper pur sang. Zijn onderzoek richtte zich uitsluitend op het primaire proces van verpleegkundige zorg, tegenwoordig ook aangeduid met ‘essentiële zorg’. Dat was volgens hem de kern van de verplegingswetenschap. Samen met de Universiteit Maastricht startte hij in 2000 met het internationale PhD programma Nursing Science, waarin verpleegkundigen uit verschillende landen werken aan hun proefschrift. Uiteindelijk heeft hij meer dan 30 promovendi begeleid, waarvan vele in binnen- en buitenland hoogleraar of lector op het terrein van de verplegingswetenschap zijn geworden. Naast enkele boeken was hij onder andere (co)auteur van meer dan 250 wetenschappelijke artikelen en in de beginjaren van het Nederlands-Vlaams wetenschappelijk tijdschrift Verpleegkunde voorzitter van de redactie.

In 2017 ging Theo met pensioen. Op 15 januari 2020 is hij onverwacht en veel te vroeg op 66-jarige leeftijd in Berlijn overleden. We zullen hem blijven herinneren als een bijzondere en inspirerende man.

Namens het Wetenschappelijk College Verpleegkunde
Prof. dr. Jan Hamers

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)