‘Ik wil laten zien hoe veelzijdig de gehandicaptenzorg is’

  • 26 april 2023
  • Nieuwsbericht
  • Academie
  • V&VN Algemeen
6Cato Habets Ambassadeur Gehandicaptenzorg

Als ambassadeur vertegenwoordig je jouw vakgenoten in de zorg. Maar hoe doe je dat? Die vraag staat centraal bij de verschillende ambassadeurstrajecten die door V&VN worden georganiseerd. Verpleegkundige Cato Habets (33) rondde vorig jaar het ambassadeurstraject voor de gehandicaptenzorg af. “Het is ook een mooie kans om meer zeggenschap te pakken.”

Het ambassadeurstraject is heel veelzijdig, vindt Cato. “We werden bijgepraat over de toekomst van de zorg en (verpleegkundig) leiderschap, maar leerden bijvoorbeeld ook over het gebruiken van een netwerk en hoe je een pitch houdt”, vertelt ze. “Zo heb ik geleerd om voor een groep een presentatie te geven en om een verhaal terug te brengen tot de kern.”

De deelnemende verpleegkundigen, verzorgenden en agogen (begeleiders) kwamen gedurende een jaar tien keer samen. “Het leuke is dat je collega’s uit heel het land ontmoet en ook veel van elkaar kunt leren. En het is een mooie kans om meer zeggenschap te pakken”, zegt Cato, die zich had aangemeld omdat ze vindt dat de gehandicaptenzorg meer aandacht verdient. “Ik merkte tijdens mijn opleiding (hbo-v, red.) dat er maar weinig aandacht voor was. Ik dacht: op deze manier kiest bijna niemand voor deze sector.”

Als ambassadeur wil Cato daar nu verandering in brengen. “Ik wil laten zien hoe veelzijdig het is. Vaak wordt er gedacht dat het vooral gaat om de zorg voor mensen met het syndroom van down, maar de doelgroep is natuurlijk veel breder.”

Tijdens het traject kwam ze op het idee om studenten daarover te vertellen. Volgende maand is het zover. “De komende tijd ga ik met collega’s gastlessen geven op de plek waar ikzelf heb gestudeerd. Voor de toekomst hoop ik dat we dit op meer verpleegkunde opleidingen (hbo/mbo) kunnen doen. Mijn doel? Zo veel mogelijk studenten een beter beeld te geven: de gehandicaptensector moet beter op de kaart.”

Nieuw ambassadeurstraject: geef je op!

Het ambassadeurstraject voor de gehandicaptenzorg is een samenwerking tussen V&VN en de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW). Deze zomer gaat er een vierde traject van start. In totaal is er plek voor zestien verpleegkundigen, verzorgenden en agogen (begeleiders) in de gehandicaptenzorg. Net als de vorige trajecten, wordt ook deze mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van VWS. Aanmelden? Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Word jij ambassadeur in de gehandicaptenzorg?

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)