'Ik kan nog ontzettend veel leren op de longafdeling'

  • 18 maart 2019
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Rontgenfoto van longen.

In 2020 is het zo ver: de komst van de nieuwe beroepsprofielen. Organisaties moeten zich hierop voorbereiden, maar ook voor jou als verpleegkundige of verzorgende is het goed om alvast na te denken: wat wil ik? V&VN sprak met een aantal verpleegkundigen en verzorgenden die dit al hebben gedaan. Deze keer: Marloes Schaaphok (24). Werkzaam als mbo-verpleegkundige in het Martini ziekenhuis in Groningen.

“Na mijn middelbare school koos ik voor mbo-v omdat ik het leuk vind om iets voor een ander te kunnen betekenen. Het ziekenhuis trok mij direct aan. De patiëntproblemen zijn vaak complexer dan in het verpleeghuis. En patiënten kunnen beter worden. Het is heel mooi om te zien dat iemand het ziekenhuis weer goed verlaat en dankbaar is voor de zorg die ik heb geleverd.”

Teamverpleging

“Ik werk nu drie jaar in het Martini ziekenhuis, waarvan twee jaar op de longafdeling. Een jaar geleden begonnen we hier met de invoering van functiedifferentiatie en teamverpleging. De afdeling is verdeeld in drie delen: voor, midden en achter. Ieder deel heeft een eigen team, bestaande uit verpleegkundige(n) en één regieverpleegkundige. De regieverpleegkundige heeft de regie over het team. Daarnaast zijn de regieverpleegkundigen om de beurt dagcoördinator. De dagcoördinator zorgt ervoor dat de samenwerking op de afdeling goed verloopt.”

Nuchter

“Hoewel ze binnen het ziekenhuis al bezig waren met proeftuinen, heb ik me nooit heel erg beziggehouden met functiedifferentiatie, tot het werd geïntroduceerd op mijn afdeling. Ik stond er vrij nuchter in. Ik dacht: ik zie wel wat er op mijn pad komt. Mijn werk is niet anders geworden, maar de manier van samenwerken wel. We overleggen meer en werken op een andere manier samen; je hebt meer direct contact met je naaste collega’s. Ook moesten we eerder allemaal bij alle briefings aanwezig zijn. Nu neemt de regieverpleegkundige dat over en kan ik lekker doorwerken.”

Op zaal staan

“Ik voel me niet minder dan een hbo-verpleegkundige. Ik denk dat ik als mbo-verpleegkundige net zoveel kan bereiken als een hbo-verpleegkundige als ik mij daarvoor inzet. De vraag of ik hbo-v wil doen is mij regelmatig gesteld. Tot nu toe heb ik altijd nee gezegd. De regiefunctie lijkt me wel leuk, maar niet om altijd te doen. Ik hoef niet per se de regie over de afdeling. Daarnaast komt er meer bij kijken: praktische zaken, je bezighouden met de roosters… Ik vind het vooral leuk om met de patiënt bezig te zijn. Daar wil ik mij nu op focussen."

Kennis vergroten

“Of ik me in de toekomst verder wil ontwikkelen? Ja, maar ik weet nog niet zo goed wat ik op de lange termijn wil. Ik zit op dit moment heel goed op mijn plek. Ik ga altijd met veel plezier naar mijn werk én met een goed gevoel weer naar huis. De longafdeling is heel specifiek. Er valt nog ontzettend veel te leren. Zo sluit ik me aan bij werkgroepen om mijn kennis over bepaalde apparaten die we kunnen inzetten op de afdeling te vergroten.”

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)