Hulpmiddelen om de 5-minutenregistratie af te schaffen

  • 24 april 2019
  • Nieuwsbericht
  • Registratielast
  • Maatschappij & Gezondheid
MV191120 Venvn Bethem T0I3913

Officieel hoefde het al niet meer, maar in de praktijk blijkt ‘ie hardnekkig: de minutenregistratie in de wijkverpleging, waarbij zorg per 5 minuten wordt verantwoord. Begrijpelijk, want er zijn nu eenmaal bestaande systemen en soms is ook de verloning gekoppeld aan de minutenregistratie. Dan lijkt het al snel onmogelijk om deze manier van registreren ‘zomaar’ af te schaffen.

Om die reden heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zich samen met de zorgaanbieders, verzekeraars en V&VN gebogen over hulpmiddelen voor zorgorganisaties om écht iets te kunnen veranderen. Ook is er een helpdesk voor werkgevers.

Eerder bleek al uit een ledenpeiling dat het stoppen van de minutenregistratie gemiddeld een uur per dag per persoon scheelt; een uur extra voor zorg dus. Anders gezegd: gun jezelf en je collega’s dat uur extra elke dag, en stel de minutenregistratie ter discussie. Er zijn nu praktische hulpmiddelen en antwoorden op de meest gestelde vragen.

Op de website van Ontregel de Zorg vind je alle informatie en het bericht zoals we dat gezamenlijk hebben opgesteld met NZa, ZN, Actiz en Zorgthuis.nl. Dit is een handig om door te sturen naar je werkgever of leidinggevende. Hiermee kun je bespreken hoe in jullie organisatie de 5-minutenregistratie kan worden afgeschaft.

Ook vind je hier een lijst met de belangrijkste vragen en antwoorden over hóe de registratie anders kan worden ingericht, ook als de verloning nog gekoppeld is.

Succes! En laat ons weten of het lukt via onze ervaringen-mailbox: 5minuten@venvn.nl.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!