Hoe verleen je zorg aan gedetineerden?

  • 26 februari 2018
  • Nieuwsbericht
  • Beroepscode
  • Justitieel Verpleegkundigen
Gevangenis

Hoe is het om zorg te verlenen aan gedetineerden? Verpleegkundige Claudia Maatman (36) werkt al 13 jaar met gedetineerden in een penitentiaire inrichting. “Je moet heel sterk in je schoenen staan. Tegelijkertijd is het werk hier juist heel veilig. Met één druk op de knop trommel ik in een noodgeval 20 collega’s op.”

VPRO documentaire bewaarders, detectiepoort bij de ingangElke werkdag loopt Claudia eerst door het detectiepoortje. Daar wordt, net als op Schiphol, haar tas gecontroleerd. Ze mag als verpleegkundige tijdens werktijd geen mobiel, of andere elektronisch apparatuur mee naar binnen nemen. “Ik kan niet zomaar doorlopen naar mijn werkplek. Die dagelijkse check is heel belangrijk in verband met de veiligheid.” Daarna loopt Claudia door naar de spreekkamers van de medische dienst. “Mijn werkplek is vergelijkbaar met een praktijk van een huisarts. De meeste gedetineerden hebben een zorgvraag en komen dan bij ons langs in de spreekkamer. Heel soms zoek ik hen op in hun cel of in de isoleercel.”

Het werk is volgens Claudia heel afwisselend. “Gedetineerden voldoen meestal helemaal niet aan het clichébeeld van ‘de boef’. Heel vaak zie ik mensen die net zo goed mijn buurman of buurvrouw zouden kunnen zijn. Het werk vind ik extra interessant, omdat de zorgvraag varieert van verslavingsproblematiek, psychiatrische problemen, tot gedetineerden die tijdens het sporten een blessure oplopen of bijvoorbeeld pijn op de borst hebben.”

Claudia Maatman, verpleegkundige in een penitentiaire inrichtingDe zorg wordt zoveel mogelijk binnen de gevangenis geleverd. Zo komen de tandarts en de fysiotherapeut wekelijks langs. Op aanvraag komt de opticien, de diëtiste en bij zwangere vrouwen wordt de verloskundige ingeschakeld. Er bestaan ook cellen voor moeder en kind. In de penitentiaire inrichting waar Claudia werkt kunnen moeder en kind totdat het kind 9 maanden is bij elkaar blijven. Alleen als gedetineerden met spoed naar de eerste hulp moeten of als er geplande zorg is, zoals een operatie in een ziekenhuis of verwijzing naar de 2e-lijnszorg, dan vindt de zorg buiten de muren van de gevangenis plaats.

“Ik vind dit werk erg mooi en weet zeker dat ik dit werk nog jaren zal blijven doen. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan. Soms ‘eisen’ gedetineerden bijvoorbeeld bepaalde medicatie op. Daar kunnen ze heel volhardend in zijn en soms zelfs verbaal agressief. Maar ik kan daar goed en rustig mee omgaan. Het werk is hier eigenlijk heel veilig. Met één druk op de knop trommel ik in een noodgeval 20 collega’s op.”

Bekijk de VPRO-documentaire ‘Bewaarders’ om een beeld te krijgen van het werk binnen een penitentiaire inrichting.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!