'Hoe houden we dit vol?' - Verzorgenden over verpleeghuizen zonder bezoek

  • 23 maart 2020
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgenden Corona

Nu er geen bezoek meer langs mag komen in verpleeghuizen, zoeken verzorgenden en verpleegkundigen naar manieren hoe om te gaan met het wegvallen van zoveel helpende handen en vertrouwde gezichten. Is goede zorg mogelijk zonder al die mantelzorgers en familieleden? Om over persoonlijke aandacht nog maar te zwijgen. En hoe houd je dit zelf nog een tijdje vol? “Er wordt ontstellend veel gevraagd van verzorgenden.”

Marita de Kleijne, voorzitter van het platform Verzorgenden van V&VN, hoort en ziet dat de gevolgen groot zijn. Voor bewoners en voor verzorgenden. De bewoners zijn van slag, missen hun familie of mantelzorgers. Ze kunnen hun energie niet kwijt, zijn angstig en onrustig. Collega’s maken zich zorgen over wat de sluiting betekent voor de toch al hoge werkdruk. Hoe houden we dat vol? En is er voldoende bescherming als er een corona uitbraak komt bij hen in het verpleeghuis?

Jezelf niet voorbij lopen

Het weren van bezoek leidt tot een grotere belasting van verzorgenden, merkt Marita: “Verzorgenden krijgen nu het werk van mantelzorgers er bij. We posten bijvoorbeeld extra foto's, berichten en filmpjes namens de bewoners op het online portaal voor de familie. Dat wordt heel erg gewaardeerd. Maar de sluiting brengt ook enorm veel extra werk voor de verzorgende met zich mee. We moeten echt oppassen dat we onszelf niet voorbij lopen. Dat we onszelf niet wegcijferen tot we erbij neervallen. We zijn er zo goed in om voor onze bewoners te zorgen dat we onszelf snel vergeten.”

Veel extra taken

Op ons meldpunt vragen veel collega’s zich af hoe ze dit vol moeten houden. “Dit kan nog even gaan duren.” Marita denkt dat het erg zou helpen als er meer hulp beschikbaar zou zijn: “We krijgen er nu heel veel taken bij. Goede zorg is in normale tijden al een uitdaging. Hoe moet dat met een stukje persoonlijke aandacht? Collega’s moeten nu al hun pauze op de woongroep nemen. Zelf vraag ik me soms af of het meer rust zou geven als ik op het werk zou overnachten. Hoewel ik daar liever niet aan wil denken.”

Luister naar verzorgenden

Met de sluiting voor bezoek wordt in heel het land verschillend omgegaan. Marita: “Bij de ene collega zegt het management: familieleden mogen voortaan alleen op dinsdag tussen 16.00 en 18.00 langskomen met de was. Dat is heel beperkend. Waarom familie maar één keer per week de was laten brengen? Je kan ook een ruimte reserveren om spullen te brengen en op te halen, waar je van buiten en van binnen in kan komen. Bij een collega is een doorgeefkar neergezet bij de ingang waar de familie spullen kan achterlaten. Ga vooral het gesprek aan met de verzorgenden en verpleegkundigen. Kijk samen wat er wél kan. Mijn collega’s hebben ideeën genoeg. En vraag vooral aan je mensen: wat heb jíj  nodig om het vol te houden? Het wordt echt een heel pittige tijd, voor bewoners én voor de collega’s. Laten we samen naar oplossingen zoeken.”

Voormalig verzorgende, verpleegkundige - kom helpen!

We hopen dat voormalig verzorgenden en verpleegkundigen willen helpen in verpleeghuizen. Wil jij bijspringen? Meld je aan via extrahandenvoordezorg.nl.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)