‘Het voelt als een soort morele verplichting om het verschil te maken’

  • 20 april 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Kt+Fp2

Twee verpleegkundigen die zich inzetten voor de ontwikkeling van het verpleegkundig beroep: Karin Timm (op de foto links) en Frederique Paulus (rechts). De één gaat aan de slag als bestuurder bij het Zorginstituut Nederland en de ander is benoemd tot hoogleraar IC aan het Amsterdam UMC.

Karin Timm, verpleegkundig specialist, start per juli 2023 als bestuurder bij het Zorginstituut Nederland (ZIN). Timm is vele jaren actief geweest bij V&VN, als aspirant bestuurslid en als voorzitter van V&VN VS. “Ik ben blij met deze mooie positie en voel een soort morele verplichting om als verpleegkundige in posities te komen waar ik het verschil kan maken.” Op dit moment is zij directeur Kwaliteit & Veiligheid bij de landelijke zorgorganisatie Orpea Nederland. Daarnaast laat zij als Chief Nursing Officer in het bestuur de stem van de zorgprofessional klinken. Timm werkt al 38 jaar in de zorg en is gespecialiseerd in dermatologie. Ze maakt nog altijd graag deze kwinkslag: “Ik ben bezig met verbinden en verbanden leggen.” Het nieuwe lid van de raad van bestuur van ZIN zegt te zijn gevraagd vanwege haar jarenlange ervaring als verpleegkundige. “ZIN haalt met mij praktijkervaring naar binnen. Dat geluid zal ik zeker laten horen.”

‘Meer autonomie vergt een cultuuromslag'

Frederique Paulus, oorspronkelijk IC-verpleegkundige en oud-bestuurslid van V&VN IC, is per april 2023 benoemd tot hoogleraar IC aan het Amsterdam UMC. Paulus is ook senior onderzoeker, epidemioloog en bijzonder lector Critical Care aan de Hogeschool van Amsterdam. Ruim tien jaar geleden promoveerde zij op onderzoek naar de beademing van patiënten op de intensive care. “Eén van mijn doelen bij deze benoeming is het bevorderen van de wetenschappelijke samenwerking tussen IC-verpleegkundigen en intensivisten. Het is belangrijk dat meer verpleegkundigen actief worden in wetenschappelijk onderzoek. Ik ben voorstander van meer autonomie voor de verpleegkundigen, maar dit vergt nog wel een cultuuromslag”, stelt Paulus. Aan het Amsterdam UMC wil de nieuwe hoogleraar handelingen op de IC wetenschappelijk evalueren. “Waarom doen we dingen? En hoe effectief zijn die handelingen? Maar ook, wat is het effect van die handelingen op de verpleegkundige workload?”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)