Hbo-v studenten aan de slag met de Beter Laten lijst

  • 27 november 2017
  • Nieuwsbericht
  • Overbodige zorg
  • V&VN Algemeen
Ziekenhuis_Bernhoven_verpleegkundig overleg

Onderzoekers van IQ healthcare presenteerden eerder dit jaar de Beter Laten-lijst: een lijst met aanbevelingen over handelingen die je beter kunt laten. Aanleiding voor ziekenhuis Bernhoven om vierdejaars hbo-v studenten Jessie van Heumen en Daan Jongbloets met de lijst aan de slag te laten gaan. Zij gaan kijken welke handelingen bij Bernhoven nog voorkomen in protocollen en gedrag en maken een plan met wat er nodig is om deze handelingen voortaan niet meer te doen. Mooi gezegd: een de-implementatieplan.

Miranda Ketelaars, kinder- en neonatologieverpleegkundige, lid van de VAR, en begeleider van Daan en Jessie: “De Beter Laten-lijst past heel goed bij waar we in Bernhoven al mee bezig zijn. Samen met zorgverzekeraars en hulpverleners in de regio volgt Bernhoven de strategie zinnige zorg: betere zorg door minder zorg. In plaats van groei en productie, ligt het accent op zorg- en behandelreductie, en daardoor kwaliteitsverbetering. Daarbij zoeken we als VAR ook altijd naar een combinatie van landelijke projecten en de mogelijkheden om intern te leren. De Beter Laten-lijst past daar perfect bij. Het is een van de speerpunten in het jaarplan van de VAR van Bernhoven in 2018. En precies op dat moment zochten Daan en Jessie een innovatieproject om uit te voeren. Een kans om hier concreet mee te beginnen.”

Daan en Jessie: “Wij vonden dit een heel mooi onderwerp. Er is een groot tekort aan verpleegkundigen: dus het is extra belangrijk om de tijd nuttig te besteden. Het geeft ons een goed gevoel dat er echt wat mee gedaan wordt. We wilden niet iets doen dat op de plank beland. Dit project is zowel nuttig voor de patiënt, de verpleegkundige én de organisatie. Ook sluit het mooi aan bij de opdracht vanuit school, die ons vraagt een innovatiekans te onderzoeken.”

De VAR gaf Jessie en Daan twee concrete vragen mee:

Welke handelingen van de Beter Laten lijst doen we nog in Bernhoven?
Wat kunnen we doen om de handelingen die nog gedaan worden in de toekomst te voorkomen?
Daarbij is het goed om verder te kijken dan de protocollen. “Het kan best zijn dat een handeling niet meer in protocollen staat, maar in de praktijk toch nog voorkomt”, aldus Miranda. “Het is belangrijk daar ook achter te komen.”

Jessie: “Per afdeling gaan we kijken welke handelingen daar van toepassing zijn. Als eerste stap hebben wij de Beter Laten-lijst naar vragen omgezet. Deze vragenlijst zetten we uit de komende weken uit bij de verschillende afdelingen. Zo komen we er achter welke handelingen van de lijst op welke afdeling nog voorkomen.”

Daan: “Met alle verzamelde informatie gaan we vervolgens aan de slag. In ons eindrapport willen we ook concrete aanbevelingen geven hoe je de handelingen kunt de-implementeren. In januari leveren we ons project in op school. Dan kunnen we de uitkomsten ook breder delen.”

Miranda: “Wellicht kunnen we hier met volgende studenten op doorgaan. Dan kunnen we ook door de jaren heen bekijken hoe het ons lukt om zinnige zorg in de organisatie uit te breiden.”

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)