‘Ik wil jongeren aanmoedigen om voor de gehandicaptenzorg te kiezen’

  • 23 mei 2022
  • Interview
  • Academie
  • Verstandelijk GehandicaptenZorg
Gehandicaptenzorg

Hoe kun je je vakgenoten in de gehandicaptenzorg zo goed mogelijk vertegenwoordigen? Met die vraag houden verzorgenden, verpleegkundigen en begeleiders zich bezig tijdens het ambassadeurstraject voor de gehandicaptenzorg. Deze zomer start er een derde lichting. Verpleegkundige Harmina van der Meulen (48) uit Rouveen: “Interessant om ook te zien wat er buiten mijn organisatie gebeurt.”

Tijdens het programma krijgen zorgprofessionals tips en adviezen van ervaren gastdocenten en gaan zij in gesprek met cliënten, stakeholders en onderzoekers. Ook ontwikkelen de ambassadeurs in spe leiderschapskwaliteiten en leren debatteren, pitchen en netwerken.

“Het is heel divers”, blikt Harmina (tweede van rechts op de foto onderaan) terug. Ze was een van de deelnemers van het eerste jaar. “Ik vond het interessant om ook te zien wat er buiten mijn organisatie gebeurt. Zo leerden we bijvoorbeeld tijdens een gastles politiek over onderwerpen die landelijk spelen, zoals de personeelstekorten in de zorg, en over de rol van de beroepsverenigingen.”

Voorlichtingen op scholen

Het ambassadeurstraject is een samenwerking tussen de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW) en V&VN, ontwikkeld met subsidie van het ministerie van VWS. De deelnemers zijn agogen (begeleiders), verzorgenden en verpleegkundigen. “We hebben elkaar vanwege de coronacrisis maar één keer ontmoet, de rest van de bijeenkomsten waren online. Maar het is leuk om collega’s uit heel het land te leren kennen en kennis te delen, we appten wat af.”

Als ambassadeur wil Harmina zorgen dat de gehandicaptenzorg meer in de belangstelling komt. “De soms heel complexe doelgroep, maakt het voor mij als verpleegkundige een interessante sector om in te werken. En dat wil ik graag overbrengen, bijvoorbeeld tijdens voorlichtingen op hogescholen en ROC’s. Vanwege de personeelstekorten is het belangrijk dat er meer jongeren voor de zorg, en dan natuurlijk vooral voor de gehandicaptenzorg, kiezen. Van meer collega’s wordt de zorg beter.”

Nieuw traject: geef je op!

Beroepsverenigingen BPSW en V&VN starten deze zomer met een derde ambassadeurstraject. Er is plek voor zestien agogen (begeleiders), verpleegkundigen en verzorgenden in de gehandicaptenzorg. Net als de vorige trajecten, wordt ook de deze mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van VWS. Aanmelden? Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Word jij ambassadeur in de gehandicaptenzorg?
Groepsfoto van de ambassadeurs gehandicaptenzorg in spe
De deelnemers van het eerste ambassadeurstraject

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)