Griepprikcampagne van start

  • 4 oktober 2018
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Griepprik 2

Als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist werk je met kwetsbare cliënten en patiënten. Met de winter in aantocht, betekent dit ook een grotere kans op de griep. Vorig jaar heerste de griep ongeveer van december tot en met april. Om kwetsbare patiënten en cliënten tijdens het griepseizoen te beschermen worden o.a. verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten geadviseerd om de griepprik te halen.

Een vaccinatie kan de griep niet 100 procent voorkomen, maar het kan de griepepidemie wel milder maken. Of bijvoorbeeld de griepgolf van vorig jaar proberen te voorkomen. Mede daardoor steeg de toch al hoge werkdruk in de zorg, naar ongekende hoogte.

V&VN werkt samen met NVZ, NFU en de FMS, mee aan de campagne om het landelijk gemiddeld van medisch personeel dat een griepprik haalt te verhogen. Nu ligt dit percentage op 13 procent. Meer informatie over de campagne vind je op voorkomgriep.nl.

Test jouw kennis over de griep
20181004 Griepprik 2 800
Feiten en fabels over de griepprik

V&VN standpunt over de griepprik

Het is van groot belang om het risico op besmetting bij kwetsbare cliënten en patiënten zo klein mogelijk te houden. Elke individuele verpleegkundige of verzorgende moet een eigen afweging kunnen maken met betrekking tot het halen van de griepprik. V&VN adviseert verpleegkundigen en verzorgenden om de griepvaccinatie wel te nemen. Het griepvaccin is helaas nog niet het allerbeste vaccin, maar het is wel het enige vaccin dat aantoonbaar zorgt voor een vermindering van het aantal griepinfecties. V&VN vindt vaccineren van belang, omdat dit een positief effect heeft op de gezondheid van (kwetsbare) patiënten, cliënten en bewoners. Mede doordat het percentage zorgprofessionals dat zich in Nederland laat inenten laag is, is het effect niet groot genoeg. Naast de griepvaccinatie is het daarom belangrijk om ook andere infectiepreventiemaatregelen, zoals goede handhygiëne, niet te vergeten.

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)