Gratis e-learnings over samen beslissen: wat zou jij doen?

  • 17 november 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige Met Jonge Patient (ingezoomd)

Samen met je patiënt of cliënt bepalen wat de best passende zorg is, wordt steeds belangrijker. Wil je als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist meer doen met samen beslissen? En kun je daarbij nog wat hulp en inspiratie gebruiken? De serie van vijf e-learnings die V&VN samen met FMS, NFU en PFN heeft gemaakt, helpt je om het samen beslissen met patiënten verder te ontwikkelen en beter toe te passen in de praktijk.

In de e-learnings volg je in videofragmenten gesprekken tussen een patiënt en zorgverlener of tussen zorgprofessionals onderling. Je beantwoordt vragen, denkt na over wat je zelf doet in een vergelijkbare situatie en krijgt tips over wat je in bepaalde situaties kunt vragen, doen of adviseren. Zo vergroot je je kennis in jouw rol bij samen beslissen en kun je het bewuster toepassen in je dagelijkse werk.

Wat zou jij doen?

Hoe is het gesteld met jouw kennis in de stappen van samen beslissen? Met de volgende twee voorbeelden dagen we je uit om na te denken over wat jij zou doen.

Voorbeeld 1:

Meneer Derksen is herstellende van een herseninfarct. Hij verblijft nog in het ziekenhuis en heeft gisteren samen met zijn vrouw een gesprek gehad met zijn arts over verdere behandeling. In de volgende video zie je een verpleegkundige die meneer Derksen helpt bij het aankleden. Hij vraagt hoe dat gesprek is gegaan. Niet zo goed blijkt.

Hoe zou jij reageren in deze situatie? Wat kun jij doen om deze patiënt verder te helpen? En welke vragen kun je stellen - of welke adviezen kun je geven - zodat meneer Derksen wel goed een keuze kan maken over zijn behandeling?

Volg de e-learningmodule ‘Patiëntreis, van opname tot ontslag’ en ontdek hoe je collega reageert, leer welke vragen je kunt stellen en welke adviezen je kunt geven in soortgelijke situaties.

Voorbeeld 2:

Jet is gespecialiseerd diabetesverpleegkundige en begeleidt Jason, een 23-jarige man met diabetes mellitus type 1. In een multidisciplinair overleg heeft zij het behandelplan voor Jason besproken met haar collega’s. In deze video vertelt ze hoe dat ging.  


Heb jij weleens in een situatie gezeten waarin je zegt dat je samen hebt besloten, maar waarvan je je achteraf realiseert dat je niet voldoende hebt gedaan om de wensen van de patiënt te achterhalen? Welke stappen van samen beslissen heeft Jet overgeslagen? En wat kan zij nu het beste doen?  

Wil je weten hoe Jet wel de wensen van de patiënt kan achterhalen en hem kan ondersteunen bij de keuze van een voor hem passende behandeling? Volg dan de e-learning ‘Patiëntreis, verschillende patiënten’, ontmoet Jason en vind de hulpmiddelen die je kunnen helpen om alle stappen van samen beslissen toe te passen.  

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd