Geweldincident raakt hulp Parnassia ‘in het hart’

  • 15 juli 2021
  • Blog/Vlog
  • GGZ Verpleegkunde
MV191125 Venvn Beeldbank GGZ 71A0376

Deze week vond er een afschuwelijk geweldsincident plaats bij Parnassia in Den Haag. Daarbij raakten twee collega’s ernstig gewond, waarvan er één overleed. Een enorm dreun voor de collega’s van de GGZ-instelling Parnassia en de gevolgen zijn nog moeilijk te bevatten. V&VN heeft met afschuw kennisgenomen van deze gebeurtenis. Het laat maar weer eens zien hoe kwetsbaar we zijn bij ons mooie werk.

Binnen de Vakcommissie GGZ van V&VN ging het de afgelopen week eigenlijk over niets anders. Deze ellendige gebeurtenis raakte vakcommissie-voorzitter Ronald Touw dan ook persoonlijk. Hij werkt als verpleegkundig specialist bij Parnassia en kende veiligheidsbeambte Martin die aan zijn verwondingen overleed persoonlijk. Net als psychiater Saskia, die ernstig gewond raakte bij hetzelfde incident.

Ronald Touw deelt zijn persoonlijke gedachten in onderstaand blog:

“Geweld tegen hulpverleners is en blijft onacceptabel! Sinds het begin van deze week zitten wij als collega’s in de GGZ in een rollercoaster. We zijn volledig lamgeslagen door wat er met Martin en zijn collega Saskia is gebeurd. Ze zijn beiden neergeschoten. Ik kan het niet geloven als ik het zo schrijf.  Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het roept zoveel vragen op en zoveel blijven onbeantwoord waardoor ik met een leegte achter blijf. Ik ken de locatie goed en had mij niet kunnen voorstellen dat dit daar kon gebeuren. Verschrikkelijk, wat een verdriet en wat was Martin een held.

Veiligheid is de basis voor het samenzijn en de samenwerking met cliënten en collega’s. Het is heel pijnlijk dat we juist op dit punt in ons hart zijn geraakt.

Ronald Touw

Wij werken in de geestelijke gezondheidszorg nauw samen met beveiligingsmedewerkers om de veiligheid van patiënten en personeel te borgen. Wij werken binnen onze organisatie met prima veiligheidsprotocollen en dat is hard nodig. Hierdoor gaat het eigenlijk ook altijd goed. Maar dit was helaas niet te voorzien. Veiligheid is de basis voor het samenzijn en de samenwerking met cliënten en collega’s. Het is heel pijnlijk dat we juist op dit punt in ons hart zijn geraakt.

Ik ben trots op mijn organisatie voor wat betreft de opvang en begeleiding van ieder die bij deze verschrikkelijke gebeurtenis betrokken was. Ik ben trots op Martin die zijn taak tot in de finesse uitvoerde en ik ben trots op Saskia die ernstig gewond is geraakt en die momenteel probeert te herstellen. Heel veel sterkte voor eenieder die betrokken is en vooral de kinderen, familie, naasten en directe collega’s van de slachtoffers.

Ik blijf geloven en hopen dat we samen voor een veilige samenleving kunnen gaan. Ik ga ervoor.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)