Gesprek V&VN met Rinnooy Kan: geen steun voor Wet BIG-II

  • 1 oktober 2019
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundigen_ziekenhuis_collega's

V&VN heeft Alexander Rinnooy Kan, die in opdracht van minister Bruins de steun voor de Wet BIG-II verkent, laten weten dat er geen basis is om door te gaan met de Wet BIG-II en de overgangsregeling. Uit de  ledenpeiling over dit onderwerp blijkt dat het draagvlak voor beroepsdifferentiatie onder onze leden onvoldoende groot is, laat staan voor een wet die dat gaat regelen. V&VN heeft tijdens het gesprek met Rinnooy Kan, dat plaatsvond op woensdag 25 september, aangegeven dat de peiling en de regiobijeenkomsten laten zien hoe verschillend er binnen de vereniging wordt gedacht over functiedifferentiatie.

Gerton Heyne, interim-voorzitter van V&VN: “We hebben aangegeven dat we het gesprek hierover in alle openheid met onze leden zullen voeren. Over wat het betekent voor de verdere ontwikkeling van het verpleegkundig beroep en voor de rol die V&VN als beroepsvereniging daarbij kan spelen. En over hoe we het vak aantrekkelijk kunnen houden voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die we zo hard nodig hebben. Dat is in het belang van de best mogelijke maar ook steeds complexer wordende zorg voor onze patiënten en cliënten. Dat gesprek vormgeven, zorgen voor een vereniging waarin de stem van de leden zwaarder weegt, is de opdracht aan het interim-bestuur.” Volgens Heyne ligt de prioriteit voor V&VN de komende tijd dan ook bij het samen met de leden bepalen welke rol V&VN als beroepsvereniging in de verdere discussie kan spelen.

Verslag verkenning

V&VN was de laatste partij die met Rinnooy Kan sprak tijdens zijn verkenning. Ook de andere partijen – werkgevers, vakbonden en de actiegroep – hebben tegen Rinnooy Kan gezegd dat zij geen wettelijke verankering willen van beroepsdifferentiatie. Naast Gerton Heyne namen ook Conny van Velden (interim bestuurslid), Wilma Jackson (demissionair bestuurslid), en Ledenraadsleden Alice Bakker, Melanie Karskens en Ariane van Wamel, en een bureaumedewerker namens V&VN deel aan het gesprek met Rinnooy Kan.

Naar verwachting medio deze week zal Rinnooy Kan zijn verslag aanbieden aan de minister. Dat zal dan korte tijd later samen met een brief van de minister naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)