Gelukkig terug: erkende opleiding arboverpleegkundigen

  • 21 februari 2019
  • Nieuwsbericht
  • Academie
  • V&VN Algemeen
Arbo_arts_onderzoek

Jarenlang bestond er in Nederland geen door de beroepsvereniging erkende opleiding tot arboverpleegkundige. In november 2018 kwam hier verandering in. Toen ging de vernieuwde post-hbo opleiding Arboverpleegkundige van start. De afdeling V&VN Arboverpleegkundigen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hebben samen gezorgd dat de opleiding goed aansluit bij de nieuwe beroepsprofielen.

Petra Jonker-Jorna, arboverpleegkundige en vicevoorzitter van de afdeling V&VN Arboverpleegkundigen, is blij met de komst van de nieuwe opleiding. “De functie van arboverpleegkundige bestaat eigenlijk al heel lang. Het is de oudste functie binnen de bedrijfsgezondheidzorg. Toch verdween deze functie rond de eeuwwisseling bij de arbodiensten naar de achtergrond. De erkende opleiding zat niet vol, dus die werd opgeheven. Inmiddels is er weer meer vraag naar arboverpleegkundigen, mede vanwege het verwachtte tekort aan bedrijfsartsen. Hierdoor kijken arbodiensten naar andere mogelijkheden en komen arboverpleegkundigen weer in beeld. Als beroepsvereniging zijn we daarom samen met de HAN aan de slag gegaan met een vernieuwde opleiding. Deze opleiding is in november gestart en is op dit moment de enige erkende opleiding tot arboverpleegkundige in Nederland. Deze opleiding geeft toegang tot het deelregister Arboverpleegkundigen van V&VN.”

Genoeg interesse

De studenten op de vernieuwde opleiding komen overal vandaan: van kleine en grote arbodiensten, maar ook uit verschillende zorgsectoren. Petra: “In tegenstelling tot in de reguliere zorg, zien we dat het arbodiensten wel lukt om verpleegkundigen te werven. Ik denk dat één van de redenen hiervoor is dat de werkdruk in de reguliere zorg toeneemt. Als arboverpleegkundige heb je kantoortijden. Dit trekt aan. Daarnaast kijk je als arboverpleegkundige anders naar de mens dan bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Je kijkt naar het werkende leven van iemand, maar ook het privéleven speelt een grote rol.”

Overstap

Eén van de achttien studenten die onlangs aan de opleiding van de HAN begonnen is Francis van Elsacker (27). Na de opleiding verpleegkunde ging ze aan de slag in een verpleeghuis en elders als decubitusverpleegkundige. Inmiddels werkt ze als arboverpleegkundige bij een bedrijf dat zich bezighoudt met petrochemie. “Ik heb gekozen voor de opleiding tot arboverpleegkundige omdat ik graag wil leren hoe ik mensen met verschillende ziektebeelden, zowel lichamelijk als psychisch, goed kan begeleiden. In eerste instantie koos ik voor een opleiding bij een andere instelling, maar toen ik hoorde dat de opleiding aan de HAN de enige opleiding is die geaccrediteerde papieren uitgeeft ben ik overgestapt. Ik merk een positief verschil. Ik heb de juiste keuze gemaakt.”

Hulp voor werknemer én werkgever

Als arboverpleegkundige is voor Francis geen dag hetzelfde. “Ik houd me bezig met (periodiek) preventief medisch onderzoek (PMO), keuringen in verband met bepaalde werkzaamheden, EHBO-diensten, spreekuren, verzuimoverleg en preventie. Ook begeleid ik zieke werknemers. Ik kan veel voor de werknemer én voor de werkgever betekenen. Op het gebied van verzuim, preventie en begeleiding, maar ook door ervoor te zorgen dat de verstandhouding goed blijft.”

Langer fit en gezond

Francis vindt het dan ook belangrijk dat er weer een erkende opleiding is voor arboverpleegkundigen. “Verzuim blijft toch een lastig onderdeel van het werkproces. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever is het niet fijn. Dat het proces rondom verzuim goed verloopt is belangrijk, zodat beide partijen weer in goede harmonie samen verder kunnen bij herstel. Daarnaast moeten mensen steeds langer werken en dus fit en gezond blijven. Arboverpleegkundigen kunnen daarbij helpen.”

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)