Frisse wind door de wijkzorg

  • 29 maart 2018
  • Blog/Vlog
  • M&G Wijkverpleegkundigen
Jonasteam_20180329

In mijn vorige blog keek ik terug op een prachtige reis door Zuidoost-Azië en beschreef ik wat zo’n ervaring met je kan doen. Wat zo’n avontuur met veel beweging en verplaatsing óók met zich meebrengt, is bezinning: waar ben ik mee bezig en hoe wil ik verder? Het is een goed moment om even stil te staan bij het hier en nu. Waar sta ik in mijn leven en in mijn loopbaan. Dit zorgde na terugkomst voor een stroomversnelling aan nieuwe kansen en mogelijkheden met als resultaat dat ik inmiddels ben begonnen in een nieuwe functie.

Praktijkadviseur Leren & Ontwikkelen

Al ruim tien jaar geeft de zorg in de wijk mij erg veel werkplezier en voldoening. Daar is niets aan veranderd. Wel stond ik na mijn reiservaring stil bij wat me in een gemiddelde werkweek het meest energie geeft. Het ondersteunen en motiveren van mensen, in welke vorm dan ook, geeft mij altijd veel voldoening. Het werken voor cliënten en de samenwerking die dit vraagt met collega’s en stagiaires blijft boeiend en verveelt eigenlijk nooit. Het blijft inspirerend om een boodschap over te brengen aan mensen om me heen die hulp en ondersteuning nodig hebben. Ik geniet ervan als ik ervoor kan zorgen dat mensen om me heen groeien.

In dit proces van handelen, samenwerken en ontdekken, kwam ik op het punt om op basis van de opgedane kennis en ervaring een volgende stap te zetten. Soms heb je het geluk dat er – juist op het moment dat je er aan toe bent – een nieuwe kans op je pad komt. Binnen mijn werkomgeving kwam er een functie vrij die perfect paste en in het verlengde lag van mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik solliciteerde en kreeg de kans om te starten als Praktijkadviseur Leren & Ontwikkelen. Een nieuw perspectief bij de Cordaan Academie, dus bij mijn eigen organisatie!
In het kort houdt deze nieuwe functie in dat ik wijkteams, wijkverpleegkundigen, medewerkers in opleiding en stagiaires ga opleiden, ondersteunen en begeleiden.

Versterking van wijkteams

Een functie waarin ik mijn ambitie kwijt kan om de wijkzorg verder te ontwikkelen. We willen verder werken aan de versterking van de wijkteams aan de hand van een duidelijk ontwikkelplan. Dit houdt in dat theorie en praktijk, onderwijs en wetenschap met elkaar verbonden worden. Onder andere door gemotiveerde stagiaires te helpen om hun weg te vinden in de wijkzorg en hen zich thuis te laten voelen in de organisatie. Ook ga ik nieuwe medewerkers inwerken en hun begeleiders ondersteunen, zodat ze niet overspoeld worden met alles wat in de wijk speelt.

Met deze nieuwe functie krijg ik de kans om mijn netwerk verder uit te breiden en samen te werken met een grotere groep collega’s. Dit alles met het doel en de ambitie om collega’s beter in staat te stellen hun werk goed te kunnen doen. Met als hoger doel het verbeteren van de zorg. Kortom, een functie waarin ik mijn rol en kwaliteiten als ambassadeur zeker goed kan gebruiken.

Afscheid nemen met gepaste trots

Deze maand voelde wel vreemd. Ik moest afscheid nemen van mijn eigen wijkteam, allerlei naaste collega’s, cliënten en samenwerkingspartners. Ik ben vier huisartsenpraktijken langsgegaan voor een goede en warme overdracht. Met in totaal zo’n twaalf huisartsen heb ik al die jaren uitstekend samengewerkt en daar kreeg ik deze maand veel waardering voor terug. Als ik bedenk hoe stug de communicatie vijf jaar geleden liep, kijk ik met een gepast gevoel van trots terug op deze periode in mijn wijk.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)