Financieele Dagblad: “Arbeidsmarkt voor verpleegkundigen moet weer gezond worden”

  • 12 juli 2017
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
  • V&VN Algemeen
Ziekenhuis_Bernhoven_verpleegkundige en patiënt in gesprek

Het is een van de belangrijkste onderwerpen voor de zorg de komende jaren”. In een dubbelinterview met V&VN-directeur Sonja Kersten op de voorpagina van het Financieele Dagblad maakt Ab Klink, bestuurder van zorgverzekeraar VGZ, zich grote zorgen. Het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden groeit snel. Sonja Kersten: “Het lijkt alsof er eerst een incident moet plaatsvinden voordat iedereen zich realiseert hoe groot het probleem is”.

Het Financieele Dagblad constateert dat een groeiend aantal zorginstellingen lokkertjes gebruikt om personeel aan te trekken, zoals bonussen en huisvesting. Sonja Kersten: “Daarmee lost de zorginstelling het eigen personeelsprobleem op, maar ze trekt de mensen wel weg van een plek waar ze anders zouden werken." Lokkertjes komen bovendien ten goede aan een klein deel van de professionals, terwijl een lagere werkdruk en een goed salaris voor de beroepsgroep als geheel cruciaal is.

Belang van samenwerking

Klink en Kersten hameren op het belang van samenwerking tussen zorgaanbieders: “Ziekenhuizen denken dan mee over de inrichting van de wijkverpleging en preventie. Dat is voor hen ook van belang, want als dat goed georganiseerd is, wordt de druk op de ketel bij de acute zorg in ziekenhuizen minder”. De politiek moet daarbij de druk opvoeren: “Door meer regionale samenwerking af te dwingen en door in afspraken die met het veld gemaakt worden veel meer rekening te houden met de problemen op de arbeidsmarkt”.

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over het personeelstekort in de wijkverpleging en besteedde de NOS op radio en televisie aandacht aan het onderwerp.

Meer informatie

BNR: 'Laat verzekeraars en gemeenten investeren in sociaal domein'
BNR: Beluister het interview van BNR Nieuwsradio met Francis Bolle van V&VN
De Volkskrant: Structureel tekort aan zorgpersoneel, vooral in de wijk 
Trouw: Extra stages en zij-instromers moeten personeelstekort in de zorg oplossen
Trouw: Blik op oneindig, want de zorg moet door, óók in de vakantie

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd